Statsrådets historiska sammanträden inför publik på Framtidens lantdag
Torsdagen den 4 maj samlar Framtidens lantdag ihop medborgare, beslutsfattare och sakkunniga till Borgå, där det som fortsättning på Finlands hundraåriga demokrati under självständighetstiden ska sökas nya sätt att förverkliga demokratin och höra medborgarna.
Dagen i Borgå kommer att bli historisk, eftersom Finlands regering för första gången på hundra år samlas öppet inför publik för statsrådets sammanträde och regeringens överläggning. Vid sin överläggning, som äger rum efter finansutskottets sammanträde och statsrådets allmänna sammanträde, behandlar regeringen utvecklandet av demokratin i Finland.
Hur skulle partikartan i Finland se ut om den skapades nu? På vilket sätt borde systemet för den representativa demokratin uppdateras? Var finns politikens startups? Dagens politiska beslutsfattare och sammanlagt 500 medborgare som är intresserade av demokratins nya former står tillsammans inför dessa frågor på Framtidens lantdag. Diskussionerna trappas upp av internationella stjärntalare.
Evenemanget för oss tillbaka till ursprungskällan till den representativa demokratin i Finland. Lantdagen sammanträdde för första gången i mars 1809 i Borgå. Då representerades folket av ständer. Vid det första riksdagsvalet 1907 var representationen redan indelad i partier.
Som en del av det självständiga Finlands 100-årsjubileum samlas vi för gemensamma diskussioner på Framtidens lantdag i Konstfabriken i Borgå den 4 maj. Evenemanget bjuder på stora frågor, inspirerande svar och öppen diskussion.
Ytterligare information: Markku Mantila, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 050 462 6435, statsrådets kansli