Hoppa till innehåll

Statsrådets förvaltningsenhet inledde sin verksamhet den 1 mars

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 2.3.2015 10.10
Pressmeddelande 107/2015

Statsrådets förvaltningsenhet, som sköter ministeriernas förvaltnings- och sakkunnigfunktioner, inledde sin verksamhet den 1 mars. När förvaltnings- och sakkunnigfunktionerna nu samlas till statsrådets kansli är det historiskt sett en stor förändring på statsrådsnivå. Genom samlandet eftersträvar man effekter bl.a. när det gäller att förbättra förvaltningens effektivitet och produktivitet, att utnyttja personalens omfattande kompetens och att öka enhetliga tillvägagångssätt, processer och arbetsredskap.

Cirka 500 anställda sköter de gemensamma förvaltnings- och sakkunnigfunktionerna i statsrådets förvaltningsenhet. Största delen av arbetstagarna fortsätter sitt arbete vid ministerierna och sköter bl.a. uppgifter inom dokumenthanteringen och ämbetsverkstjänster. Cirka 150 anställda arbetar på statsrådsborgen, Mariegatan och Unionsgatan.

En del av statsrådets förvaltnings- och sakkunniguppgifter sköts i sin helhet vid statsrådets förvaltningsenhet, och en del både vid ministerierna och vid förvaltningsenheten. Dessutom styr och samordnar förvaltningsenheten en del av statsrådets förvaltnings- och sakkunniguppgifter.

Statsrådets förvaltningsenhets uppgifter består bl.a. av ämbetsverks-, lokal-, transport-, biblioteks- och informationsstödstjänster, tjänster som gäller översättning och språksektorn, säkerhetstjänster och tjänster som gäller informationsteknik, informationshantering och publikationer.

"Inrättandet av statsrådets förvaltningsenhet förbereddes av ett stort antal arbetsgrupper med företrädare för ministerierna. Mer än 100 personer ingick i arbetsgrupperna. Beredningsprocessen var mycket engagerande och öppen. Vi vill fortsätta på denna linje även i fortsättningen. Alla funktioner utvecklas i samarbete med ministerierna", försäkrar avdelningschef Janne Kerkelä, som leder statsrådets förvaltningsenhet.

Inrättandet av statsrådets förvaltningsenhet bereddes i projektet för statsrådets förvaltningsenhet 2015, som statsrådets kansli tillsatte i december 2013. Projektet ingick i projektet för att reformera centralförvaltningen.

Ytterligare information: Janne Kerkelä, avdelningschef, tfn 0295 160 381, statsrådets kansli