Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statssekreterare Paula Lehtomäki vald till generalsekreterare för Nordiska ministerrådet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.9.2018 16.06
Pressmeddelande 401

Statssekreterare Paula Lehtomäki har valts till ny generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Lehtomäki tar över uppdraget i mars 2019 när den nuvarande generalsekreteraren Dagfinn Høybråtens mandatperiod går ut.

De nordiska samarbetsministrarna valde Lehtomäki till uppdraget den 5 september. Sverige innehar för närvarande ordförandeskapet i ministerrådet.

Paula Lehtomäki är statsminister Juha Sipiläs statssekreterare och har bland annat varit utrikeshandels- och utvecklingsminister 2003–2007 och miljöminister 2007–2011.

- Jag är glad att Nordiska ministerrådets följande generalsekreterare kommer från Finland. I egenskap av tidigare minister och riksdagsledamot och med sina mångsidiga språkkunskaper är Paula Lehtomäki mycket kvalificerad för uppdraget. I och med detta val har vi ännu bättre förutsättningar att utveckla och främja det nordiska samarbetet, som är så viktigt för Finland, säger Finlands nordiska samarbetsminister Anne Berner.

- Det är med stor entusiasm jag tar emot det här nordiska uppdraget. Det nordiska samarbetet är viktigt och jag hoppas att jag ska kunna fördjupa det ytterligare. Jag sköter naturligtvis mitt nuvarande uppdrag till hundra procent tills dess, konstaterar Lehtomäki.

Ytterligare information: Anne Berner, nordisk samarbetsminister, samtal via Riitta Mäkelä, sekreterare, tfn 040 761 4935, och  statsrådets kommunikationsdirektör Päivi Anttikoski, tfn. 040 536 4821.

 
Tillbaka till toppen