Hoppa till innehåll

Regeringens proposition
Ändringar i Statskontorets uppgifter och rätt att få uppgifter

finansministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2024 15.50
Pressmeddelande
Kuvituskuva.

Regeringspropositionen innehåller bland annat uppdateringar till Statskontorets uppgifter, förbättringar i dess rätt att få uppgifter och föreskrifter om att Statskontoret ska ansvara för upprätthållandet av den nationella elektroniska upphandlingsannonstjänsten Hilma.

Statskontoret har i egenskap av en centraliserad tjänst för staten till uppgift att producera bland annat statens skuld- och låneförvaltningstjänster samt sköta statens skadeståndsärenden. Regeringen föreslår ändringar i flera lagar om Statskontoret och i lagar som har samband med det i syfte att effektivisera myndighetsverksamheten och stärka kundorienteringen.

I propositionen föreslås att lagen om statskontoret, lagen om offentlig upphandling och koncession, lagen om upphandling och koncession inom sektorerna vatten, energi, transporter och posttjänster, brottsskadelagen, lagen om skadeersättningar vid statliga tjänsteresor, lagen om upphävande av lagen om olycksfallsverket och lagen om inkomstdatasystemet ändras.

Statskontorets lagstadgade uppgifter ska i och med propositionen omfatta underhållsansvaret för annonseringstjänsten för offentlig upphandling Hilma samt uppgifter i anslutning till verksamheten i nätverket för förmedling av elektroniska affärshandlingar. Statskontorets rätt att få uppgifter utvidgas i synnerhet till finansierings-, ersättnings- och medborgartjänster samt analys- och rapporteringsuppgifter. Dessutom föreslås det andra, mindre preciseringar i lagen. 

Regeringens proposition var på remiss fram till 13 juni och 47 utlåtanden inkom. På basis av dem gjordes vissa preciseringar till exempel i rätten att få uppgifter. Propositionen understöddes i regel. 

Mer information:
Tero Meltti, finansråd, tfn 02955 30770, tero.meltti(a)gov.fi