Hoppa till innehåll

Behovsprövad höjning av statsandelen för 2023 beviljades 29 kommuner

finansministeriet
Utgivningsdatum 14.12.2023 13.49
Pressmeddelande
Henkilö kävelee portaita ulkotakissa heijastin hihassa

Statsrådet har fattat beslut om behovsprövade höjningar av statsandelen för 2023. Totalt 29 kommuner får understöd till ett belopp av sammanlagt 10 miljoner euro.

I år ansökte 56 kommuner om höjning av statsandelen, och det ansökta beloppet var sammanlagt 71,7 miljoner euro.

Höjning beviljas på basis av en helhetsbedömning

Höjningen av statsandelen enligt prövning är avsedd för att kommunen ska kunna bereda sig på de behov av att sanera ekonomin som beror på den tidigare utvecklingen av kommunens ekonomi.

Bedömningen av behovet av en höjning av statsandelen enligt prövning har i regel baserat sig på de uppgifter om kommunens ekonomiska situation som angetts i ansökan och som framgår av boksluten. I bedömningen har man dessutom som lokala specialförhållanden beaktat de tillfälliga ekonomiskt betydande förändringar för 2023 som framgår av ansökan.

Plan för balansering av ekonomin ett villkor för att höjning ska beviljas

Ett villkor för att höjning av statsandelen ska kunna beviljas är att kommunen antagit en plan för att balansera kommunens ekonomi. Planen ska fogas till ansökan. För beviljandet och användningen av höjningen kan även ställas andra villkor som gäller kommunens ekonomi. 
Höjningen avses utgöra en del av de saneringsåtgärder som kommunen själv vidtar och som den bör bereda sig på oberoende av höjningen. Höjningen får inte leda till en motsvarande ökning av de utgifter som kommunen själv beslutar om. 

Höjningarna betalas till kommunerna före utgången av året. 

Ytterligare information:
Markku Mölläri, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 281, markku.mollari(at)gov.fi