Hoppa till innehåll

Egentliga Tavastlands välfärdsområde får utökad fullmakt att uppta lån

finansministeriet
Utgivningsdatum 15.8.2024 13.51
Pressmeddelande

Statsrådet beslutade vid sitt sammanträde den 15 augusti 2024 att ändra fullmakten för Egentliga Tavastlands välfärdsområde att uppta lån 2024.

Välfärdsområdenas verksamhet grundar sig i huvudsak på statlig finansiering. Välfärdsområdena kan lyfta långfristiga lån och ingå avtal som motsvarar investeringar endast för att genomföra en godkänd investeringsplan i enlighet med fullmakten att uppta lån.

Statsrådets beslut bereddes av en separat beredningsgrupp som bestod av företrädare för finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet och välfärdsområdet. Beredningsgruppen hade till uppgift att bedöma förutsättningarna att ändra fullmakten att uppta lån, det lånebelopp som behövs och de villkor som ska gälla för välfärdsområdet. Bedömningen grundade sig på en övergripande bedömning som gjorts utifrån uppgifterna om välfärdsområdets ekonomi och verksamhet.

Egentliga Tavastlands välfärdsområde beviljas fullmakt att uppta lån till ett belopp av 133 289 000 euro

Fullmakten för Egentliga Tavastlands välfärdsområde att uppta lån för 2024 ändrades nu för andra gången. Ett villkor för den tidigare ändringen i oktober 2023 var att balanseringsprogrammet för ekonomin i regionen uppdaterades. I samband med balanseringsprogrammet har man granskat regionens servicenätverk, och som en del av ändringarna i det har välfärdsområdet för avsikt att genomföra fastighetsköp med kommunerna i regionen. De arrangemang som nu görs minskar välfärdsområdets hyresansvar, men välfärdsområdet behöver en ny fullmakt att uppta lån för dem.

För ändringen av fullmakten att uppta lån föreslås villkor som gäller nödvändigheten hos investeringarna och uppnåendet av kostnadsbesparingsmål som eftersträvas genom fastighetsarrangemangen.

Mer information:

Antto Korhonen, finansråd, antto.korhonen(at)gov.fi, tfn 02955 30547

Förvaltningspolitiken Hyvinvointialueet