Hoppa till innehåll

En stor kalkylmässig nedgång i det beräknade eurobeloppet för offentliga upphandlingar i Finland

finansministeriet
Utgivningsdatum 11.9.2024 13.48
Nyhet
Kuvituskuva.

Statskontoret upprätthåller tjänsten Tutkihallintoa.fi, där man kan undersöka den offentliga förvaltningens upphandlingar under olika år. Överföringen av social- och hälsovården och räddningsväsendet från kommunerna till välfärdsområdena syns som en betydande kalkylmässig förändring av det totala antalet offentliga upphandlingar mellan 2022 och 2023. Det totala beloppet av upphandlingar uppgick 2022 till 41,8 miljarder euro, medan 37,6 miljarder euro rapporterades 2023. Ändringen beror både på överföringen av ansvaret för att ordna tjänster från kommunerna till välfärdsområdena och på ändringarna i rapporteringen av uppköp.

Kommunerna upphandlar och ordnar inte längre social- och hälsovårdstjänster efter att välfärdsområdenas verksamhet har inletts, vilket i den ekonomiska rapporteringen syns som en betydande minskning av kommunernas uppköp. Kommunerna upphandlar inte heller längre tjänster hos samkommuner eller samkommuner hos varandra. Samkommuner som tidigare producerade tjänster, såsom sjukvårdsdistrikten, inkluderade i sina servicepriser för kommunerna också för de personalkostnader som produktionen av tjänsterna föranledde.

Välfärdsområdenas totala upphandlingar 2023 består i huvudsak av tjänster och produkter som köpts utifrån. De syns i Tutkihallintoa.fi-tjänsten som köpt kundbetjäning. En betydande del av välfärdsområdenas inköp av enskilda tjänster har gjorts hos andra välfärdsområden.

Den information som Statskontoret samlar in utnyttjas för att förbättra upphandlingarnas genomslag

Kommunernas, samkommunernas och välfärdsområdenas upphandlingsuppgifter produceras utifrån de ekonomiska uppgifter som de rapporterar till Statskontoret kvartalsvis. Vid jämförelse av den offentliga sektorns upphandlingar 2022 och 2023 har man använt Statistikcentralens klassificeringsnyckel vid sammanslagningen av uppgifterna.  

Statskontoret samlar på uppdrag av finansministeriet in uppgifter om volymen av offentlig upphandling i euro. Denna process är en del av programmet för offentlig upphandling. Målet är att utvidga kunskapsunderlaget om offentlig upphandling i syfte att förbättra upphandlingens genomslag. 

Mer information: 
Seija Friman, projektdirektör, Statskontoret, tfn 050 514 3960, seija.friman(at)gov.fi
Tarja Sinivuori-Boldt, finansråd, finansministeriet, tfn 029 5530 433, tarja.sinivuori-boldt(at) gov.fi

Tutkihallintoa.fi (Granskaforvaltningen.fi)
Programmet för verkningsfull offentlig upphandling