Hoppa till innehåll

Finansministeriet bereder en öppen vy över offentlig upphandling och uppgifter om inköpsfakturor

finansministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2025 12.00
Pressmeddelande
Kuvituskuva.

I och med finansministeriets projekt blir bland annat statens, kommunernas och välfärdsområdenas uppgifter om inköpsfakturor öppet tillgängliga för alla, och den nationella informationsresursen för offentlig upphandling skapar en öppen vy över offentliga upphandlingar.

Finansministeriet har inlett ett lagstiftningsprojekt vars mål är att skapa en informationsresurs för offentlig upphandling och publicera uppgifter om offentliga samfunds inköpsfakturor. Informationsresursen ska i fortsättningen innehålla täckande uppgifter om offentliga samfunds inköpsfakturor samt andra uppgifter om upphandling och köp bland annat från staten, kommunerna och välfärdsområdena. 

Projektet baserar sig på statsminister Petteri Orpos regeringsprogram och målet är att effektivisera den offentliga upphandlingen, främja kunskapsbaserat beslutsfattande och minska kostnaderna för offentlig upphandling på längre sikt.

”Reformen är ett betydande framsteg när det gäller öppenheten inom den offentliga förvaltningen och marknadens funktion. Ledningen av den offentliga ekonomin måste grunda sig på information. Tack vare reformen kan vi utnyttja upphandlingsinformation på ett effektivt sätt i utvecklingen och beslutsfattandet. Genom reformen gör vi Finland till ett föregångsland när det gäller informationsbaserad upphandling i Europa”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen

Finansministeriet bereder de lagändringar som reformen förutsätter. Statskontoret ansvarar för det tekniska genomförandet av informationsresursen. Resursen omfattar bland annat en för allmänheten öppen användarvänlig vy över den offentliga sektorns upphandlings- och inköpsuppgifter. Projektets mandatperiod är 17.1.2025–1.5.2027. Enligt den preliminära tidsplanen ska informationsresursen tas i bruk och den behövliga lagstiftningen, inklusive övergångsbestämmelser, träda i kraft under 2026–2028.

Öppen information stärker förtroendet för den offentliga förvaltningen  

Organisationerna inom den offentliga förvaltningen upphandlar årligen varor och tjänster för 37,6 miljarder euro. Den årliga sparpotentialen inom offentlig upphandling har uppskattats vara cirka 780 miljoner euro. 

Den nationella informationsresursen för offentlig upphandling ger för första gången en öppen vy över utgifterna för offentliga upphandlingar samt information om icke konkurrensutsatta upphandlingar, vilkas andel av den offentliga upphandlingen är cirka 15 miljarder euro per år. Informationsresursen inkluderar också upphandlingar hos anknutna enheter. 

Reformen gör det möjligt för till exempel en kommuninvånare att granska vad den egna kommunen har upphandlat. Företagen kan följa upp konkurrensen inom olika branscher. De upphandlande enheterna kan utnyttja uppgifterna för att utveckla kvaliteten och effektiviteten i sina egna upphandlingar. Informationsresursen förbättrar jämförbarheten mellan kommunernas och välfärdsområdenas ekonomiska uppgifter.

De upphandlande enheterna följer för närvarande upp upphandlingsdata självständigt och enligt varierande praxis. Informationsresursen ökar rapporteringsskyldigheterna, men automatiseringen och utvecklandet av informationssystemen kan minska på merarbetet. Största delen av uppgifterna existerar redan i olika system.

Offentlighetslagens principer iakttas vid behandlingen av uppgifterna. Sekretessbelagda uppgifter ska vara tillgängliga endast för dem som har lagstadgad rätt att få uppgifter. Ett allmänt eller enskilt intresse som tryggas av sekretessgrunden och som kan hänföra sig till exempel till den nationella säkerheten, företagshemligheter eller personuppgifter ska skyddas.

Preliminära uppskattningarna av informationsresursens ekonomiska konsekvenser uppmuntrande

Forskare bedömer de ekonomiska konsekvenserna av informationsresursen för upphandlingsuppgifter i en utredning som Statskontoret beställt. Bedömningarna baserar sig på scenarioberäkningar och tidigare forskningslitteratur. 

Enligt bedömningen kommer informationsresursen att främja regeringsprogrammets mål för offentlig upphandling och förbättra bedömningen av upphandlingarnas genomslag. På årsnivå kan besparingarna uppgå till flera tiotals miljoner euro. Statskontoret och finansministeriet bedömer att investeringarna i projektet kommer att återbetala sig inom 5–6 år.

Projektet är en del av programmet för offentlig upphandling.

Mer information:

Susan Hindström, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 076, susan.hindstrom(at)gov.fi
Olli-Juhani Piri, specialsakkunnig, tfn 0295 530 173, olli-juhani.piri(a)gov.fi