Hoppa till innehåll

Försämringen av kreditvärderingsutsikterna måste tas på allvar

finansministeriet
Utgivningsdatum 10.8.2024 9.08 | Publicerad på svenska 10.8.2024 kl. 9.31
Pressmeddelande

Fitch Ratings sänkte igår Finlands kreditvärdighetsutsikter från stabila till negativa. Fitch bekräftade dock att det nuvarande kreditbetyget förblir på AA+.

Försämringen av utsikterna innebär en ökad risk för att vårt betyg från Fitch kan sjunka från den nuvarande nivån på AA+ under de närmaste två åren.

Regeringen har länge varit medveten om utmaningarna i den offentliga ekonomin och statsfinanserna. Därför har vi sedan regeringsförhandlingarna gjort beslut som strävar efter att stoppa ökningen i skuldkvoten till 2027.

Gårdagens besked om kreditbetygets utsikter måste tas på allvar. Det understryker vikten av att genomföra de åtgärder som beslutades i ramförhandlingarna. De nya åtgärder för att stärka de offentliga finanserna, som skisserades i regeringsprogrammet och överenskoms i våras, måste slutföras. Vi behöver även ett snabbt genomförande av de överenskomna tillväxtåtgärderna.

Det är viktigt att upprätthålla vår kreditvärdighet åtminstone på den nuvarande nivån, eftersom kreditbetyget påverkar räntan vi betalar på vår skuld. Kreditvärderingsinstitutens bedömningar bekräftar att regeringens lägesbild och de åtgärder som vidtagits för att minska skuldkvoten är korrekta. Statsbudgetens underskott måste minska de kommande åren.

Riikka Purra
finansminister