Hoppa till innehåll

Finansminister Purra: "Regeringen stöder finländskt arbete och industri"
Lagförslaget om skattegottgörelse för stora investeringar som syftar till en klimatneutral ekonomi på remiss

finansministeriet
Utgivningsdatum 16.9.2024 13.45
Pressmeddelande

Finansministeriet ber om utlåtanden om ett lagförslag om skattegottgörelse för stora investeringar som syftar till en klimatneutral ekonomi. Regeringen beslutade om beredningen av skattegottgörelsen vid ramförhandlingarna i våras som en del av regeringens tillväxtpaket.

Finansminister Riikka Purra för gärna paketet vidare:

"Skatteavdraget för stora industriinvesteringar är ett viktigt verktyg för att stödja finländskt arbete och industri i den rådande svaga ekonomiska situationen."

"Vi behöver ekonomisk tillväxt för att komma med nya och smarta skattelösningar för att stödja tillväxt. Jag hoppas att det nya skatteavdraget kommer att ge finländarna välbehövliga, stora investeringar, säger Purra.

Vid ramförhandlingarna våren 2024 beslutade regeringen att införa skattestöd för stora investeringar som strävar mot en klimatneutral ekonomi. Finanspolitiska ministerutskottet fastslog den 24 juni att beredningen av skattegottgörelsen ska fortsätta. Målet är att öka antalet stora industriella investeringar som använder el, och att samtidigt stödja uppbyggnaden av en industri för ren omställning i Finland. Bakgrunden till detta är den tillfälliga ram för statligt stöd som Europeiska kommissionen godkände våren 2023 i syfte att stödja EU-ländernas ekonomi och gröna omställning. Lagen kan träda i kraft först efter att kommissionen konstaterat att den är förenlig med ramarna för statligt stöd. 

Projekt som kan få stöd 

Enligt utkastet till regeringsproposition kan skattegottgörelse riktas till investeringar som påskyndar ren omställning och minskar beroendet av fossila bränslen. Enligt finanspolitiska ministerutskottets riktlinjer ska stödet emellertid inte omfatta produktion av förnybar el. 

Projekt kan få stöd om de gäller 

  • produktion av förnybar energi (inkl. väte och vätebränsle), lagring av el och värme, lagring av förnybart väte, biobränslen, flytande biobränslen, biogas och biomassabränslen  
  • åtgärder för att göra industrins produktionsprocesser koldioxidsnåla och energieffektivitetsåtgärder
  • investeringar i produktion av utrustning (t.ex. batterier), viktiga komponenter och kritiska råvaror som är väsentliga för omställningen till en klimatneutral ekonomi. 

Skattestödets belopp

Avsikten är att skattestödet ska riktas till stora investeringar. Enligt finanspolitiska ministerutskottet ska investeringen uppgå till minst 50 miljoner euro, men minimibeloppet ses över separat för varje enskild investering. 

Skattestödet ska motsvara högst 20 procent av investeringskostnaderna, och stöd får beviljas till ett belopp av högst 150 miljoner euro per företag. Skattegottgörelsens maximibelopp på 150 miljoner euro ska beräknas per koncern. 

Det bolag som gjort investeringen får skattestöd i form av ett avdrag i sin samfundsskatt. 

Villkor för beviljande av stöd 

Skattestöd beviljas endast nya projekt, det vill säga projekt som inleds efter att stöd har sökts. I enlighet med den tillfälliga ramen för statligt stöd ska skattestödet beviljas före utgången av 2025. Business Finland tar emot ansökningar så snart som möjligt efter det att regeringens proposition har överlämnats till riksdagen. 

Skattestödet kan utnyttjas första gången 2028. Användningen av skattestödet ska periodiseras så att högst 10 procent av gottgörelsens totala belopp används årligen. Gottgörelsen ska användas i sin helhet inom 20 år. Om investeringen blir färdig efter 2028, kan gottgörelsen dock användas första gången först när investeringen är färdig. 

Också ett direkt stöd till liknande investeringar är under beredning 

Vid arbets- och näringsministeriet bereds för närvarande samtidigt med skattegottgörelsen ett stödprogram i form av statsunderstöd, vars budgetfinansiering ska basera sig på en näringspolitisk reservering enligt regeringsprogrammet och som delvis kommer att gälla likadana investeringsprojekt. Statsrådets förordning om detta stödprogram har sänts på remiss idag. 

Nästa steg 

En förhandsanmälan om ibruktagande av skattestödet har gjorts till Europeiska kommissionen under sommaren. För att skattestödet ska kunna införas måsta kommissionen godkänna det som förenligt med den gemensamma marknaden. Diskussionerna med kommissionen fortsätter och det är möjligt att detaljerna i skattestödet ändras och preciseras i takt med att diskussionerna med kommissionen framskrider. 

Vi ber er lämna in utlåtandena om skattegottgörelsen senast den 11 oktober 2024. 

Remissbehandlingen har inletts på utlåtande.fi

Ytterligare information: 

Jari Salokoski, regeringsråd, tfn 0295 530 437, jari.salokoski(a)gov.fi

Beskattning Finanspolitiken