Hoppa till innehåll

Minister Ikonen bekantade sig med hälsovårdsreformen i Danmark

finansministeriet
Utgivningsdatum 28.11.2024 14.42
Pressmeddelande
Anna-Kaisa Ikonen

Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen deltog i ett nordiskt kommunministermöte i Köpenhamn den 25–26 november. Vid mötet, som leddes av Danmarks inrikes- och hälsovårdsminister Sophie Løhde, behandlades aktuella kommun- och regionalpolitiska frågor i varje nordiskt land. Ministrarna diskuterade också kommunernas och tredje sektorns stöd till Ukraina. Vid mötet presenterade Danmark en hälsovårdsreform som planeras träda i kraft 2027. 

”Det är mycket viktigt att Ukraina stöds på alla nivåer och på alla sätt, och det är nyttigt att utväxla information om bästa praxis mellan de nordiska länderna. De finländska städernas och kommunernas arbete för ukrainarna har också varit betydande. Kommunerna kan framför allt erbjuda viktig och snabb hjälp på gräsrotsnivå i akuta problem i Ukraina, också när det gäller återuppbyggnaden”, konstaterade minister Ikonen efter mötet.
 
Utöver mötet med de nordiska ministrarna diskuterade minister Ikonen reformen av det danska hälso- och sjukvårdssystemet med borgmästare Sisse Marie Welling, som ansvarar för hälsofrågor i Köpenhamn.

”Utmaningarna i anslutning till åldrande, brist på kompetent arbetskraft och ökade kostnader är likadana i alla nordiska länder. Det var intressant att höra olika synpunkter på den danska modellen med familjeläkare och planerna på att övergå till en ny modell för ordnandet av social- och hälsovården”, berättar Ikonen.  

Målet med den danska reformen är att stärka jämlik tillgång till grundläggande service i alla regioner 

I Danmark har man politiskt kommit överens om en hälsovårdsreform som träder i kraft 2027. I fortsättningen ska största delen av ordnandet och finansieringen av hälso- och sjukvårdstjänster skötas av fyra regioner i stället för de fem tidigare. Mellan regionerna och de 98 kommunerna inrättas 17 nya regionala hälsoråd för att fatta beslut om hälso- och sjukvårdstjänster närmare invånarna. Råden ska bestå av företrädare för regionerna och kommunerna, och de ska väljas genom val.

Syftet med reformen är att stärka närservicen särskilt för patienter som behöver långtidsvård och att förbättra jämlik tillgång till grundläggande tjänster i alla regioner. Ett annat mål är att centralisera krävande specialiserad sjukvård. I och med reformen överförs största delen av hälso- och sjukvårdstjänsterna bort från kommunerna. Kommunerna ska dock även i fortsättningen svara för ordnandet av äldreomsorgen. Reformen inkluderar också åtgärder för att öka antalet nybörjarplatser inom läkarutbildningen, förenhetliga vårdplanerna, skapa riksomfattande elektroniskt patientmaterial och öka e-tjänsterna. Förhandlingarna pågår om finansieringsarrangemangen för de nya regionerna samt om överföringarna av egendom och personal. 

Nordiska ministrar med ansvar för kommun- och regionfrågor träffas årligen för att diskutera aktuella frågor. Nästa möte ordnas i Finland.

Mer information: 
Minna Kurki specialmedarbetare, tfn 040 590 9575