Hoppa till innehåll

Nätverk för generativ artificiell intelligens kartlägger möjligheterna för AI hos staten

finansministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 11.12
Pressmeddelande
En dator och utsikt från ett fönster

Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen tillsatte ministeriernas samarbetsgrupp för utnyttjande av generativ artificiell intelligens (AI). I den utvidgade sammansättningen deltar också företrädare för ämbetsverken och kommunsektorn. Målet är att skapa en övergripande bild av möjligheterna att utnyttja den offentliga förvaltningens generativa AI och att stödja uppkomsten av god praxis och goda förfaranden inom den offentliga sektorn.

Statsminister Petteri Orpos regeringsprogram strävar till att Finland ska vara en föregångare inom teknik som utnyttjar digitalisering och teknik fullt ut och håller människorna med. Den arbetsgrupp som finansministeriet nu tillsatt och det utvidgade nätverk som den sammankallat stöder detta mål.

Bakgrunden till detta är det av Sitra understödda inofficiella, kreativa nätverket för artificiell intelligens där ministerierna har sammanträtt sedan oktober 2023. Nätverket samarbetar över ministeriegränserna, det delar med sig av kompetens och användningsfall i fråga om utnyttjande av generativ AI och det skapar gemensamma åsikter om användningen av AI inom den offentliga förvaltningen. Dessutom har nätverket diskuterat den nationella utvecklingen av de stora språkmodellerna (LLM). Med språkmodeller avses generativa AI-lösningar som skapats för att producera och bearbeta språk.

Ämbetsverk och kommunala aktörer deltar också i nätverket

Ministeriernas samarbetsgrupp kommer att behandla teman som gäller generativ AI och bilda en helhetsbild av pilotförsöken med generativ AI. Arbetet utförs tillsammans med ett mera omfattande nätverk för den offentliga förvaltningen, där också företrädare för till exempel ämbetsverken och kommunsektorn deltar. Avsikten är dessutom att den övergripande bild som utarbetats i samarbete ska utnyttjas i arbetet som utförs av statsrådets gemensamma digitaliseringsbyrå och i uppdateringen av genomförandeplanen för den nationella digitala kompassen.

Målet är att främja en effektiv och öppen verksamhetskultur inom den offentliga förvaltningen genom att dela med sig av lärdomarna om utnyttjandet av och användningsändamålen för generativ AI så att varje organisation inte själv behöver testa dem skilt. Målet stöder också det nuvarande produktivitetsmålet för den offentliga förvaltningen.

Samarbetsgruppen och det utvidgade nätverket för offentlig förvaltning har följande mål:

  • att skapa en övergripande bild av hur AI kan utnyttjas inom staten och främja användningen av AI inom den offentliga förvaltningen
  • att stödja uppkomsten av god praxis och goda förfaranden för generativ AI inom den offentliga sektorn samt upprätthålla diskussionen om den nationella utvecklingen av stora språkmodeller.
  • att främja möjligheterna att använda generativ AI inom den offentliga förvaltningen för att förbättra produktiviteten.
  • att sammanställa och sprida en lägesbild och god praxis om pilotförsök med och exempel på användning av generativ AI inom den offentliga förvaltningen.
  • att skapa metoder för ömsesidigt lärande i användningen av AI inom den offentliga sektorn

Finansministeriet har under sommaren 2024 i form av en intervjuundersökning samlat in goda lärdomar och användningsändamål inom statsrådet från tidigare, redan avslutade pilotförsök med generativ AI som testats vid olika ministerier under det senaste året

Lisätietoja:

specialsakkunnig Henriikka Tammes-Peters, tel. 0295 530 423, henriikka.tammes-peters(at)gov.fi