Hoppa till innehåll

EU-lagstiftning
Regeringen förhåller sig reserverat till Befit-reglerna för inkomstbeskattning av företagen i EU

finansministeriet
Utgivningsdatum 26.10.2023 14.13
Pressmeddelande

Regeringen understöder målsättningen att minska de administrativa kostnaderna och förbättra företagens konkurrenskraft i Europeiska kommissionens initiativ för företagsbeskattning (Business in Europe: Framework for Income Taxation, Befit), men lyfter fram medlemsstaternas behörighet i fråga om beskattningen.

Europeiska kommissionen lade i september fram tre direktivförslag som utgör ett omfattande åtgärdspaket för harmonisering av företagsbeskattningen:

  • förslaget till regelverk för företagsbeskattningen i EU (de så kallade Befit-reglerna)
  • förslaget till ett beskattningssystem som baserar sig på små och medelstora företags hemvist 
  • förslaget om internprissättning.

Avsikten är att minska kostnaderna som orsakas av beskattningsregler för företag med verksamhet i flera länder och förbättra förutsättningarna för företag som är verksamma på den inre marknaden.

Avsikten med Befit-reglerna är att förenkla samfundsbeskattningen på den inre marknaden med hjälp av gemensamma regler för hur koncerners skatteunderlag ska beräknas och fördelas mellan EU-länderna. Befit-reglerna ska gälla koncerner vars totala omsättning är minst 750 miljoner euro och det ska vara obligatoriskt för koncernerna att följa reglerna.
Direktivförslaget om ett beskattningssystem baserat på små och medelstora företags hemvist gör det möjligt för små och medelstora företag med verksamhet i flera länder att följa skattebestämmelserna i ett enda land när de beräknar den beskattningsbara inkomsten för sina fasta driftställen.

Genom förslaget om internprissättning fogas armlängdsprincipen till unionsrätten, de viktigaste bestämmelserna om internprissättning harmoniseras, OECD-riktlinjernas ställning förtydligas och det blir möjligt att skapa gemensamma bindande regler för internprissättning för olika typer av transaktioner. 

Regeringen framhåller medlemsstaternas beskattningsbehörighet

Regeringen stöder målen att minska de administrativa kostnaderna och förbättra företagens konkurrenskraft. Med tanke på den inre marknadens funktion är det i regel viktigt att underlätta företagens gränsöverskridande verksamhet. Regeringen understöder också strävan att främja en enhetlig tillämpning av armlängdsprincipen.

Regeringen är emellertid inte övertygad om att förslagen verkligen minskar företagens administrativa börda på det sätt som avses. Därför är det viktigt att man i den fortsatta beredningen säkerställer att de föreslagna bestämmelserna inte medför en oskälig administrativ börda för företagen eller för Skatteförvaltningen. 

Regeringen anser att förslagen är problematiska också med tanke på behörighetsfördelningen när det gäller beskattning. I enlighet med regeringsprogrammet ska beskattningsbehörigheten i huvudsak kvarstå på nationellt plan. I synnerhet i direktivförslaget om Befit-reglerna och förslaget angående små och medelstora företags hemvist är det fråga om relativt långtgående harmonisering av företagsbeskattningen, och detta inskränker Finlands egen behörighet. Dessutom kan förslagen skapa osäkerhet i fråga om Finlands skatteintäkter. Regeringen anser att konsekvenserna av förslagen behöver bedömas grundligare.

Regeringen anser också att de föreslagna tidsramarna är utmanande, särskilt i fråga om Befit-förslaget, eftersom det också pågår andra stora internationella projekt som gäller samfundsskatten. Regeringen anser att företagen och Skatteförvaltningen bör ges tillräckligt med tid att förbereda sig på en eventuell framtida harmonisering av företagsbeskattningen.
Regeringen sände U-skrivelser om förslagen till riksdagen torsdagen den 26 oktober. U-skrivelser används i samband med EU-lagstiftningsförslag eller andra EU-förslag som omfattas av riksdagens behörighet. 

Mer information:
Laura Puro, specialsakkunnig, tfn 0295 530 127, laura.puro(at)gov.fi (Befit-förslaget)
Anna Lehtimäki, specialsakkunnig, tfn 0295 530 250, anna.lehtimaki(at)gov.fi (förslaget om internprissättning)
Tiia Hyysalo, skattesakkunnig, tfn 0295 530 407, tiia.hyysalo(at)gov.fi (förslaget om små och medelstora företags beskattning)