Hoppa till innehåll

Regeringens svar på interpellationen om regeringens regionalt diskriminerande politik

Utgivningsdatum 20.3.2024 14.19
Interpellationssvar
Alue- ja kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen

Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen besvarade interpellationen om regeringens regionalt diskriminerande politik den 20 mars 2024.

Ärade talman,

Finland klarar sig när hela landet klarar sig.

Regeringen har som mål att styra in Finlands ekonomi på en hållbar väg så att vi kan trygga en högklassig utbildning, fungerande hälso- och sjukvårdstjänster och omsorg för dem som behöver den – i hela landet, också för kommande generationer.

Vi genomför reformer som förbättrar förutsättningarna för sysselsättning och företagande i Finland. Vi gör arbetsmarknaden flexiblare och förbättrar Finlands attraktionskraft som investeringsmiljö. Vi ser över den sociala tryggheten så att den stärker sysselsättningen.

Livskraften ökar för hela landet när det lönar sig för företagare att anställa personal och för arbetstagare att ta emot arbete. Företagande är den bästa regionalpolitiken. Ingen region kan på ett hållbart sätt bygga sin framgång på understöd, utan det krävs att regionen har sysselsättande företag. Regeringens reformer skapar förutsättningar för 100 000 nya arbetsplatser på olika håll i Finland.

Vi vidtar ett flertal åtgärder som stärker förutsättningarna för företagande. Till exempel en smidigare tillståndsprocess ökar investeringarna överallt i Finland.

Ärade talman,

vi klarar oss när de företag som är verksamma på olika håll i landet får kompetent arbetskraft. Detta skapar i sin tur tillväxt och allt fler nya arbetsplatser.

Grunden för kompetensen måste vara stabil för att det ska gå att bygga på den. Regeringens viktigaste framtidssatsning på utbildningen är ett tillägg på 200 miljoner euro till den grundläggande utbildningen.

Vi utökar antalet nybörjarplatser vid högskolorna. Nyligen har 15 yrkeshögskolor och sju universitet beviljats 41 miljoner euro för att de ska kunna utöka antalet nybörjarplatser med drygt 1 800 platser. För att Finlands internationella konkurrenskraft ska förbättras satsas det sammanlagt 250 miljoner euro på ett nytt pilotförsök med doktorandutbildning. Tilläggsfinansieringen riktas till utbildning av tusen doktorander runt om i Finland. Målet är att främja skapandet av innovationer och därigenom utöka antalet framgångsrika företag och förbättra livskraften i hela landet.

Även regeringens historiskt stora satsningar på forskning och utveckling stöder tillväxten i hela Finland. Som den sista av de nämnda satsningarna kan nämnas uppgraderingen av superdatorn LUMI i Kajana. Inom ramen för denna uppgradering har regeringen förbundit sig att satsa 250 miljoner euro på att utveckla forskningsinfrastruktur som gagnar hela landet.

Med tanke på tillgången på kompetent arbetskraft är också arbetskraftsinvandringen av stor betydelse. Regeringen främjar arbetskraftsinvandring bland annat genom att göra det lättare för personer som utexamineras från en finländsk högskola att få uppehållstillstånd.

Ärade talman,

Finlands historia har alltid byggt på och kommer också i framtiden att bygga på det faktum att framtiden i varje hörn av landet baserar sig på de egna styrkorna. Olikheterna mellan kommuner, städer och regioner är en resurs för det finländska samhället.

Regionalpolitiken och stadspolitiken står inte i strid med varandra, utan stöder varandra.

Vi förnyar på samma sätt som den förra regeringen MBT-avtalen med de sju största stadsregionerna, som omfattar de nio största städerna och deras omgivande regioner. Likaså förnyas avtalen om innovationsekosystem med ett tjugotal städer runt om i Finland.

Städerna är viktiga draglok för tillväxten i hela Finland. Centralstäderna är centrum för innovationer och nyskapande. Regionstäderna skapar tillväxt till exempel inom olika industrisektorer och garanterar livskraften i hela landet. Att trygga landsbygdens och skärgårdens livskraft är en förutsättning för att självförsörjningen och försörjningsberedskapen ska tryggas och för hela Finlands välfärd.

Regeringen har intensifierat samarbetet med de största städerna till exempel i frågor som gäller invandring och differentiering av regionerna.

Vi ger alla kommuner större frihet och ansvar. Som en del av reformen bedömer vi om kommunernas uppgiftsbörda kan lindras genom en avveckling av normer. Vi litar på den lokala kompetensen och på att effektiva och ansvarsfulla lösningar går att finna överallt i landet.

Under de närmaste veckorna kommer statsrådet att fatta beslut om prioriteringarna inom regionutvecklingen under denna regeringsperiod. Också här är utgångspunkten regional orientering, och de tre prioriteringarna i utvecklingen är hållbar livskraft och investeringar, en välmående befolkning och samhällen samt en attraktiv livsmiljö och natur.

I EU:s regional- och strukturpolitiska program Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027 har de särskilda behoven i Östra och Norra Finlands regioner beaktats såväl i fördelningen av finansieringen som till innehållet. Av den finansiering på cirka 2,4 miljarder euro som ingår i det regionala beslutsfattandet riktas cirka 65 procent till Östra och Norra Finland. Östra och Norra Finlands andel av finansieringen från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Fonden för en rättvis omställning är nästan 70 procent.

Vi har inlett beredningen av regionprogrammen för Norra och Östra Finland. Dessa program utarbetas i samarbete med de regionala aktörerna. Utvecklingen av Norra Finland stöder för sin del Finlands ställning som föregångare inom nordisk kompetens.

Att sörja för Östra Finlands livskraft innebär att sörja för hela Finlands säkerhet. Vi har därför tillsammans med bland annat Polen och de baltiska länderna lyft fram situationen i gränsområdena mot Ryssland och behovet av stöd också på EU:s agenda.

Ärade talman,

regeringens investeringsprogram är en historisk satsning på att utveckla infrastrukturen överallt i landet. Vi satsar på såväl landsvägar, järnvägar som vattenvägar med tanke på hela landets bästa. 

Vi förbättrar spårförbindelserna i alla väderstreck. Vi inleder projektet Västbanan mot Åbo genom att bygga en ny järnväg från Esbo till Lojo. På så sätt kan också västra Nyland växa och utvecklas genom satsningarna på kollektivtrafiken.

Regeringen satsar på huvudbanan hela vägen från söder till norr. Huvudbanan iståndsätts genom en grundlig förbättring av förbindelsen Böle-Riihimäki, och ombyggnaden av bangården i Tammerfors stöder förmedlingskapaciteten inom spårtrafiken i hela Finland. Dubbelspåret på banavsnittet Limingo-Uleåborg ökar huvudbanans förmedlingskapacitet och elektrifieringen av banavsnittet Torneå-Kolari skapar förutsättningar för tillväxt i Lappland.

I öster genomför regeringen betydande satsningar på Karelenbanan. Savolaxbanan utvecklas mellan Kouvola och Kuopio. Savolax huvudled RV5 iståndsätts på sträckan Leppävirta-Kuopio, vilket är viktigt för livskraften i hela norra Savolax.

Nya vägar byggs på olika håll i Finland. Det görs historiska satsningar på det eftersatta underhållet av vägar genom ett program för att minska underhållsskulden, till vilket det i år riktas 250 miljoner euro. Satsningarna på till exempel reparationer av vägarna i sydöstra Finland har varit de största på flera år.

Ärade talman,

Vi är väl medvetna om landsbygdens behov.

Olika hinder för landsbygdsföretagande undanröjs och byråkratin minskas. En lönsam livsmedelsproduktion och försörjningsberedskap styr de val som regeringen gör inom lantbrukspolitiken. Regeringen fattar inga sådana beslut på nationell nivå som medför ökade kostnader för jordbruket.

Inom skogspolitiken är regeringens linje mycket tydlig. Skogsägares beslutanderätt i fråga om användningen av skog stärks. Egendomsskyddet respekteras. Vi behåller skogspolitiken i våra egna nationella händer.

Under denna regering behöver landsbygdsföretagarna inte vara osäkra på om regeringen arbetar för eller emot dem. Vi är entydigt på den finländska småföretagarens sida.

Regeringen bereder en landsbygdspolitisk redogörelse som ska ange målen för en förnyelse av landsbygds- och skärgårdsområdenas livskraft. Samtidigt bereds en långsiktig strategi och ett långsiktigt tillväxtprogram för livsmedelsproduktionen.

Ärade talman,

av den förra regeringen ärvde vi en ny regionförvaltningsmodell och de nyinrättade välfärdsområdena.

Denna regering vill se till att alla finländare, både nuvarande och kommande generationer, får god vård och omsorg. Det är därför viktigt att vi styr in Finlands ekonomi på en hållbar väg och att våra gemensamma resurser används effektivt.

Vi lyckas med detta endast genom reformer: genom att ta i bruk nya verksamhetssätt, genom att genomgripande reformera servicestrukturerna, genom att förbättra basservicen och genom att utnyttja de möjligheter som tekniken erbjuder.

I regeringsprogrammet ingår det många reformer som ger välfärdsområdena mer utrymme att fatta de lokalt sett bästa besluten.

Regeringen har också velat styra och uppmuntra välfärdsområdena att själva utveckla den egna verksamheten, inte överföra stela gamla verksamhetsmodeller som sådana till nya aktörer.

Det är värt att komma ihåg att den topp i servicebehovet som den åldrande befolkningen medför ännu är förestående. Därför har regeringen två särskilt viktiga mål: att förnya servicen och att trygga tillgången till tillräckliga resurser.

Ärade talman,                                   

i interpellationen försöker man skapa en konstgjord motsättning mellan de olika regionerna i Finland.

Regeringen arbetar för hela landets bästa och är starkt engagerad i hela Finlands sak.

Vi behöver en livskraftig landsbygd, starka regionstäder och framåtsträvande centralstäder.

Om vi nu är modiga nog att genomföra reformer blir den närmaste framtiden ljusare för finländarna och hela Finland.

Förvaltningspolitiken Hyvinvointialueet