Hoppa till innehåll

Samarbetsgrupp för hantering av störningar på finansmarknaden tillsatt

finansministeriet
Utgivningsdatum 13.3.2024 14.40
Pressmeddelande
Heijastuksia uimahallissa.

Finansministeriet har tillsatt en samarbetsgrupp vars mål är att stöda myndigheter och privata företag i fråga om beredskap på finansmarknaden.

Samarbetsgruppen planerar och samordnar hanteringen av undantagsförhållanden på finansmarknaden och allvarliga störningssituationer under normala förhållanden. Gruppen ger myndigheter och företag ramar för utbyte, behandling och planering av information som är nödvändig för beredskapen. 

Under normala förhållanden sammanträder samarbetsgruppen som sakkunnig- och planeringsorgan för hantering av störningar på finansmarknaden. Under störningssituationer eller under undantagsförhållanden möjliggör gruppen snabbt informationsutbyte, delning av lägesbilden om den allmänna situationen och funktionsförmågan samt gemensam beredning av beslut.

Samarbetsgruppens ordförande utses från finansministeriet. Sekretariatet består av företrädare för finansministeriet, Finlands Bank, Finansinspektionen och Verket för finansiell stabilitet. Till medlemmar i gruppen har bjudits in sådana koncessionspliktiga aktörer som enligt finansmarknadslagstiftningen är beredskapsskyldiga och som representerar en betydande del av de företag som är verksamma på finansmarknaden.

Samarbetsgruppens verksamhet inleddes den 11 mars 2024 och pågår tills vidare. 

Mer information:

Pauli Kariniemi, avdelningschef, överdirektör, tfn 0295 530210, pauli.kariniemi(at)vm.fi