Hoppa till innehåll

Sammanfattning av de nationella dialogerna under hösten: Sammanhållning kräver aktiva satsningar

finansministeriet
Utgivningsdatum 27.2.2024 9.01
Nyhet
Kansalliset dialogit.

Vid de nationella dialogerna hösten 2023 sammanställde man en bild av sammanhållning och möten i dagens Finland. De som deltog i dialogerna oroade sig för att sammanhållningen försvagas på grund av det ökade antalet olika kriser och motsättningar och utanförskapet efter covid-19-pandemin. Vanliga möten i vardagen ansågs vara viktiga för stärkandet av sammanhållningen. Den offentliga förvaltningen förväntades spela en starkare roll när det gäller att stödja sammanhållningen.

Sammanfattningen av dialogerna beskriver deltagarnas sätt att uppfatta de sociala relationerna i sitt eget liv. Olika gruppers problemområden och livssituationer där människor riskerar att hamna utanför gruppen lyfts fram. Det ordnades 68 diskussioner med över 650 deltagare på olika håll i Finland.

Erfarenheterna från dialogerna illustrerar betydelsen av den närmaste omgivningen, såsom familj, vänner och aktiviteter, men också olika sociala nivåer i det finländska samhället. Många upplever sig höra till olika grupper, men en del upplever också att de lämnar helt utanför. 

De tre viktigaste slutsatserna av dialogerna: 

  1. Digitaliseringen, hybridarbetet, olika kriser och omorganiseringen av offentliga tjänster påverkar interaktionen mellan människor och sammanhållningen. De politiska och samhälleliga utmaningarna leder till att samhället splittras i olika läger, och alla dessa utmaningar tillsammans utmanar sammanhållningen. 
  2. Människor kan uppleva det svårt att etablera sig i olika grupper i olika skeden av livet. En del upplever varaktigt utanförskap och ensamhet, och deras situation försvagas ytterligare av att sammanhållningen splittras. Upplevelsen av samhörighet återspeglas också i den nationella kriståligheten. 
  3. Sammanhållningen försvagas av etos för att klara sig ensam, differentieringen mellan olika människogrupper, rasism och jäv. På vardagsnivå bygger samhörigheten på möten där samhörigheten stärks av bland annat tid, lyssnande och närvaro. Man bör fästa större uppmärksamhet vid grupper och samfund, och den offentliga förvaltningen kunde spela en aktivare roll när det gäller att stärka sammanhållningen.

De nationella dialogerna är en serie diskussioner som vem som helst kan ordna och som vem som helst kan delta i. Under de följande nationella dialogerna våren 2024 diskuterar vi säkerheten och förtroendet. Målet är att nå bättre insikt om de i Finland bosatta människornas olika erfarenheter av otrygghet och säkerhet samt av förtroendets betydelse i samhället.

Mer information: 
Katju Holkeri, finansråd, katju.holkeri(at)gov.fi, tfn 0295 530 087
Kai Alhanen, direktör, Dialogakademin, kai.alhanen(at)aretai.org, puh. 040 5720 213

Läs mer om nationella dialoger (kansallisetdialogit.fi/sv)