Hoppa till innehåll

Regeringens proposition
Skattekorten träder i kraft vid ingången av året

finansministeriet
Utgivningsdatum 16.5.2024 11.41
Pressmeddelande

Skattekorten träder i kraft genast vid ingången av januari från och med nästa år. Målet är att förtydliga förskottsinnehållningsförfarandet och minska behovet av ändringar i skattekorten. Regeringen lämnade en proposition om lagändringarna torsdagen den 16 maj.

För närvarande träder skattekorten i kraft först vid ingången av februari och i januari har förskottsinnehållningarna gjorts enligt skattesatsen för det skattekort som gällde vid utgången av föregående år. Från och med ingången av 2025 träder skattekorten i kraft genast vid ingången av året. Inkomstgränsen för skattekortet beräknas i fortsättningen på basis av inkomsterna för hela året. 

Ändringen förtydligar verkställandet av förskottsinnehållning ur både prestationsmottagarens och prestationsbetalarens synvinkel. Människorna har enligt kundenkäter haft problem till exempel med att förstå tidpunkten för när skattekortet träder i kraft och dess inverkan på förskottsinnehållningen på de prestationer som betalas i januari. Ändringen förbättrar skattekortsförfarandets begriplighet och minskar behovet av att göra ändringar i skattekorten. Dessutom minskar det arbete som behandlingen av ändringar i skattekort medför för prestationsbetalarna.

I fortsättningen kan dessutom sådana inkomster på över 7 000 euro som omfattas av förskottsuppbörd, såsom hyresinkomster, också beaktas i skattekortets innehållningsprocent. För närvarande har endast inkomster på högst 7 000 euro kunnat beaktas i skattekortet.

Ändringarna gäller för första gången skattekorten för 2025, och de syns för de skattskyldiga i MinSkatt-tjänsten i november-december 2024. Skattekort som sänds per post anländer i mitten av december. Genom att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden får man genast information om att ett nytt skattekort kommit då nästa års skattekort finns i MinSkatt.  

Skatteförvaltningen informerar mera då ändringen blir aktuell.

Mer information:
Pertti Nieminen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 53 0461, pertti.nieminen(at)gov.fi (regeringens proposition)

Beskattning Hållbara offentliga finanser Orpos regeringsprogram