Hoppa till innehåll

Statsandelsreformen skjuts upp

finansministeriet
Utgivningsdatum 22.10.2024 15.43
Pressmeddelande

Reformen av kommunernas statsandelssystem skjuts upp med ungefär ett år. Det ursprungliga målet var att reformen skulle ha trätt i kraft vid ingången av 2026.

Kommunernas finansiering och statsandelssystemet ses över på ett övergripande sätt så att de motsvarar kommunernas nya roll och läget efter att social- och hälsovårdsreformen trätt i kraft och arbets- och näringsreformen genomförts.

”Målet med reformen är att säkerställa att kommuner av olika storlek har förutsättningar att ordna den lagstadgade basservicen överallt i Finland. Vi måste ta hänsyn både till behoven i kommuner med flyttningsförlust och tillväxtkommuners och städers förutsättningar att investera i tillväxt och hantera sociala problem” säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.

”Det är mycket viktigt att reformen bygger på ett gediget kunskapsunderlag. VATT:s utredning är en viktig del av den nya helheten, men vi behöver ännu mer information till exempel om hur olika demografiska faktorer påverkar servicekostnaderna i kommuner. Vi kommer att beställa några ytterligare utredningar inom en snar framtid. Jag är över huvud taget oroad över kommunernas ekonomiska överlevnad i en föränderlig miljö”, fortsätter minister Ikonen.

”En så här stor reform måste göras i lugn och ro. Nu får vi inte skynda oss. Ett noggrant lagstiftningsarbete tar tid”, konstaterar minister Ikonen om beslutets bakgrund.

Syftet med den nya finansieringsmodellen är att stärka självstyrelsen och bevara den allmänna täckningen för kommunernas statsandelar. Reformen genomförs kostnadsneutralt så att den inte ökar de offentliga utgifterna utan stärker tillväxten och de offentliga finanserna på lång sikt. Som en del av reformen bedöms ändamålsenligheten och utjämningsnivån i fråga om de skatter som omfattas av utjämningen av skatteinkomster. Samtidigt granskas beloppet av de skatter som omfattas av utjämningen och utjämningens storlek. Den grundläggande principen är att en så stor del som möjligt av de skatteinkomster som genereras i kommunerna ska användas av kommunerna själva, dock med beaktande av alla kommuners livskraft och en balanserad finansiering mellan kommunerna.

Ytterligare information:

Avdelningschef Minna-Marja Jokinen, tel. 02955 30018
Finansråd, enhetschef Kati Jussila, tel. 02955 30378
Statssekreterare Kristiina Kokko, tel. 02955 30039

Förvaltningspolitiken Kommunärenden