Hoppa till innehåll

Ändringarna i abortlagen träder i kraft

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.9.2023 10.29 | Publicerad på svenska 1.9.2023 kl. 11.09
Pressmeddelande 111/2023

Från och med fredagen den 1 september 2023 får en graviditet avbrytas på begäran av den gravida fram till utgången av den tolfte graviditetsveckan. Tidigare krävdes i de flesta fallen utlåtanden av två läkare, och man skulle lägga fram en motivering för avbrytandet.

Lagändringen inverkar inte på förfarandet vid avbrytande av en graviditet efter den tolfte graviditetsveckan. Efter den tolfte graviditetsveckan är det i regel möjligt att avbryta en graviditet med stöd av tillstånd som beviljats av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira). Mer information om förfarandena vid avbrytande av graviditet under olika graviditetsveckor finns på webbsidan med frågor och svar:

I och med ändringen föreskrivs det i lagen om avbrytande av havandeskap (s.k. abortlagen) också om psykosocialt stöd. Den som begär eller överväger abort samt den andra föräldern har rätt att få behövligt psykosocialt stöd. Behovet av stöd kan framträda när man överväger abort, funderar på olika alternativ och efter att graviditeten har avbrutits.

En läkare inom den privata hälso- och sjukvården behövde tidigare få tillstånd av Valvira att vara verksam som läkare med behörighet att ge utlåtande. Dessutom behövde ett privat sjukhus godkännas som abortsjukhus av Valvira. En läkare i abortsjukhusets tjänst fick utföra ingreppet. Från och med den 1 september behöver privata sjukhus och privata läkare inte längre något särskilt tillstånd av Valvira för avbrytande av graviditeter.

De blanketter som ska fyllas i för avbrytande av graviditet har förnyats så att de motsvarar lagändringarna. Blanketterna finns på Institutet för hälsa och välfärds webbplats. För varje ingrepp ska en separat registeranmälan skickas till Institutet för hälsa och välfärd. Institutet för hälsa och välfärd publicerar i början av hösten närmare anvisningar om hur de nya blanketterna ska fyllas i.

Ytterligare information

Merituuli Mähkä, regeringsråd, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected] (lagstiftning)
Anna Heino, specialsakkunnig, Institutet för hälsa och välfärd, [email protected] (blanketter)
Tuula Stark, jurist, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, [email protected] (nämnden för abort- och steriliseringsärenden) (från och med 4.9.)