Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp utreder hur arbetspensionssystemet kan reformeras

finansministerietsocial- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.10.2023 14.00
Pressmeddelande 133/2023

Social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet tillsatte den 18 oktober en arbetsgrupp med uppgift att utreda hur arbetspensionssystemet kan reformeras. Syftet med reformen är att trygga en tillräckligt hög nivå på pensionerna även i framtiden och att stabilisera arbetspensionssystemet.

I enlighet med regeringsprogrammet är de centrala målen för arbetspensionspolitiken att pensionerna håller en tillräcklig nivå och har en tillräcklig täckning, att situationen är rättvis mellan generationerna och att finansieringen är hållbar även på lång sikt. Arbetspensionssystemet behöver reformeras eftersom systemets finansiella hållbarhet har försämrats bland annat på grund av den sjunkande nativiteten, den försämrade försörjningskvoten och den svaga ekonomiska tillväxten.

Arbetsgruppen har som mål att utreda vilka konkreta ändringar i arbetspensionssystemet som behövs för att säkerställa den finansiella hållbarheten och trygga en tillräcklig förmånsnivå. Ändringarna ska på lång sikt stärka de offentliga finanserna med cirka 0,4 procentenheter i förhållande till bruttonationalprodukten, vilket motsvarar ungefär 1 miljard euro enligt nivån för 2023. Syftet med utredningsarbetet är dessutom att hitta metoder för att på lång sikt och på ett konkret sätt påverka nivån på pensionsförsäkringsavgifterna genom ett regelbaserat konsolideringssystem som ser till att arbetspensionssystemet är stabilt också trots eventuella chocker. Arbetsgruppen ska utreda långsiktiga ändringar. Ändringarna kommer således inte att inverka på pensionerna på kort sikt.

Till ordförande för arbetsgruppen har man utnämnt avdelningschef Liisa Siika-aho från social- och hälsovårdsministeriet, och till vice ordförande finansråd Ulla Hämäläinen från finansministeriet. Medlemmarna i arbetsgruppen kommer från social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet, Finlands näringsliv, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna, Finlands Fackförbunds Centralorganisation, STTK och Akava. Till arbetsgruppen har också utnämnts en permanent sakkunnig från Pensionsskyddscentralen. 

Arbetsgruppens mandatperiod är från den 18 oktober 2023 till den 31 januari 2025. Efter arbetsgruppens mandatperiod sammanställs arbetsgruppens förslag till en regeringsproposition. 

Mer information: 

Liisa Siika-aho, överdirektör, avdelningschef, tfn 0295 163 085, [email protected]

Ulla Hämäläinen, finansråd, enhetschef, tfn 0295 530 421, [email protected]