Hoppa till innehåll

Begäran om utlåtande: Regeringens proposition om behandling av patientuppgifter i Nyland

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 21.5.2024 15.41
Pressmeddelande
Lääkäri kirjoittamassa mappiin.

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om utkastet till regeringens proposition med förslag om ändring av kunduppgiftslagen och Nylandslagen. Utlåtandena från den tidigare remissbehandlingen har beaktats. Utlåtanden kan lämnas in fram till den 19 juni 2024.

Syftet med propositionen är att yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården i Nyland också i fortsättningen ska ha smidig tillgång till uppgifter som är väsentliga med tanke på patientsäkerheten med respekt för patientens dataskydd. 

Social och hälsovårdsministeriet har begärt utlåtanden om propositionen redan tidigare. Utifrån utlåtandena har det gjorts ändringar i propositionen som går ut på att bestämmelserna om behandlingen av patientuppgifter i Nyland tas in i kunduppgiftslagen i stället för Nylandslagen. 

Enligt propositionen ska kunduppgiftslagen, det vill säga lagen om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården, ändras på det sättet att i landskapet Nyland har personalen rätt att få och använda patientuppgifter i den omfattning som vården av patienten kräver och att patienten har rätt att förbjuda att hens uppgifter lämnas ut. Samtidigt upphävs 25 § 4 mom. i kunduppgiftslagen eftersom motsvarande bestämmelser om behandlingen av patientuppgifter vid verksamhetsenheter inom hälso- och sjukvård ingår i kunduppgiftslagen. 

Kunduppgiftslagen och Nylandslagen

Kunduppgiftslagen innehåller alla de bestämmelser som gäller dataskydd och konfidentialitet, rätten att få och lämna ut kunduppgifter, behandling av handlingar och jourhandlingar samt nationella informationssystem och styrning av informationshanteringen.
Nylandslagen innehåller bestämmelser om ansvaret för att ordna social- och hälsovården i Nyland samt om att ordna förvaltningen och ekonomin i anslutning till att ordna social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland.

Att lämna in utlåtanden

De utlåtanden som lämnas in kommer att beaktas vid finslipningen av regeringspropositionen. Utlåtandena är offentliga. Utlåtanden kan lämnas in fram till den 19 juni 2024 kl. 16:15. 

Utlåtanden kan även skickas i elektronisk form till adressen [email protected] eller per post till adressen Social- och hälsovårdsministeriet, PB 33, 00023 STATSRÅDET. Ange ärendenummer VN/2388/2023 i meddelandet.

Ministeriet ordnar också ett diskussionsmöte om propositionen torsdagen den 6 juni 2024 kl. 9–11. Anmäl dig till mötet via denna länk: 

Mer information

Outi Äyräs-Blumberg, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 260 
Anna Sandberg, specialsakkunnig, tfn 0295 163 702
Joni Hiitola, regeringsråd, tfn 0295 163 453

E-postadresserna har formen [email protected].