Hoppa till innehåll

Finland deltar i FN:s generalförsamling i New York om antimikrobiell resistens

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.9.2024 13.01
Nyhet

Ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen deltar i det toppmöte i New York den 26 september 2024 som handlar om antimikrobiell resistens. Minister Grahn-Laasonen håller Finlands nationella anförande, där Finland lyfter fram vikten av att också beakta könsperspektivet i det övergripande arbetet för att bekämpa antimikrobiell resistens.

Med antimikrobiell resistens avses att antibiotika inte längre har effekt på sådana infektioner som det tidigare har varit lätt att behandla med antibiotika. Det är fråga om en tyst mördare, som ligger bakom nästan 5 miljoner dödsfall per år. Den antimikrobiella resistensen hotar inte bara människans hälsa, utan är också ett hot för djuren och miljön i hela världen.

Toppmötet om antimikrobiell resistens den 26 september 2024 är nu mer aktuellt än någonsin. Finland företräds vid mötet av ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.

”Bekämpningen av antimikrobiell resistens är nära förknippad med den övergripande säkerheten. Därför är det här en av prioriteringarna för social- och hälsovårdsministeriets internationella verksamhet”, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen. 

”Den antimikrobiella resistensen är ett allvarligt och gränsöverskridande problem som kan lösas bara genom internationellt samarbete. För att kunna hindra att resistensen sprids måste medvetenheten om följderna av antimikrobiell resistens ökas”, säger Grahn-Laasonen.

Grahn-Laasonen understryker i sitt nationella anförande att hörnstenarna i bekämpningen av antimikrobiell resistens är principen "En hälsa för alla, alla för en hälsa” och en begränsad användning av antibiotika för både människor och djur. Ministeriet betonar också vikten av att beakta könsperspektivet i den övergripande bekämpningen av antimikrobiell resistens.
 

Även könsperspektivet viktigt för att lyckas bekämpa antimikrobiell resistens 

Finland främjar jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter genomgående på alla globala hälsoområden. Finland lyfter för första gången fram könsperspektivet eller genderperspektivet också i diskussionen om antimikrobiell resistens.

På grund av olika biologiska, sociokulturella och ekonomiska faktorer ökar i synnerhet kvinnornas risk för antimikrobiell resistens i olika livssituationer. Kvinnors ökade risk för antimikrobiell resistens är ett problem särskilt i låg- och medelinkomstländer.

”En övergripande bekämpning av antimikrobiell resistens förutsätter att både könsperspektivet och de mänskliga rättigheterna beaktas. I primärhälsovården och hälso- och sjukvårdssystemen är till exempel den sexuella och reproduktiva hälsan och rättigheten en väsentlig del av bekämpningen av antimikrobiell resistens”, säger Grahn-Laasonen.


Finland understöder den politiska förklaringen gällande antimikrobiell resistens

Ett av målen för mötet är att godkänna den politiska förklaringen, som också Finland understöder. Genom förklaringen visar länderna sitt stöd för de konkreta åtgärder som behövs för att bekämpa antimikrobiell resistens på lokal, nationell och global nivå. Förklaringen främjar arbetet med de nationella åtgärdsprogrammen mot antimikrobiell resistens. Finland har deltagit aktivt i de förhandlingar om förklaringen som förts i Europeiska unionen.
 

Mer information:

Laura Rissanen, statssekreterare för minister för social trygghet, tfn 0295 163 632

Pasi Korhonen, direktör för internationella ärenden, tfn 0295 163 175

Annika Launila, specialsakkunnig, tfn 0295 163 053

[email protected]