Hoppa till innehåll

Förvaltningsövergripande åtgärder för att bereda sig på befolkningens åldrande

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 15.12.2022 14.20
Pressmeddelande

De centrala målen i principbeslutet om det nationella åldersprogrammet är att stärka äldres funktionsförmåga och delaktighet och att nyttja de möjligheter som befolkningens åldrande ger. Detta förutsätter förebyggande åtgärder och åtgärder som upprätthåller och förbättrar äldres funktionsförmåga. I arbetet behövs aktörer på alla områden i samhället.  

I sitt principbeslut om det nationella åldersprogrammet den 15 december 2022 beslutade Statsrådet om förvaltningsövergripande och omfattande mål och åtgärder för att  förbereda för befolkningens åldrande. Principbeslutet innehåller principerna för genomförandet av åldersprogrammet fram till år 2030, en åtgärdsplan för åren 2023-2027 och preliminära förslag till åtgärder för åren 2027-2030. 

Syftet med principbeslutet är att förbättra funktionsförmågan hos äldre på olika sätt, till exempel genom boendet och tekniken. Samtidigt ska äldres delaktighet stärkas. Beslutet uppmuntrar också till ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart servicesystem. 

I de övergripande temana i principbeslutet om åldersprogrammet betonas vikten av att stärka mångfalden, delaktigheten och självbestämmanderätten, öka förståelsen mellan generationerna, öka den jämförbara kunskapen om äldre och att utveckla utvärderingen av verksamhetens effekter med syftet att säkerställa kvaliteten. 

Principbeslutet har beretts i samarbete med ministerier, kommuner, organisationer och andra aktörer. Även äldrerådet och äldre medborgare har deltagit i beredningen av åtgärdsplanen och principbeslutet bland annat genom de workshoppar, diskussionsforum och diskussionsmöten som ordnats och den enkät som skickats ut. Utkastet till principbeslutet var på remiss 17.6.2022-31.8.2022. Det kom in sammanlagt 128 utlåtanden, och i huvudsak var responsen positiv. I utlåtandena betonade man att den äldre befolkningen är en heterogen och brokig grupp och lyfte fram äldres mänskliga rättigheter och självbestämmanderätt på en allmän nivå. Som en följd av detta  beaktades detta bättre i de övergripande temana och bakgrundstexterna och i de konkreta målen och åtgärderna.

 
Principbeslutet har beretts för det nationella åldersprogram som blev färdigt år 2020 och som ingår i regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering. Målet för det nationella åldersprogrammet är att uppmuntra tryggandet av en så funktionsduglig ålderdom som möjligt och att bygga upp ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart servicesystem.  

De centrala effektmålen för åldersprogrammet fram till år 2030 är att rikta åtgärder till den äldre befolkningen och riskgrupper som är förebyggande och förbättrar funktionsförmågan, förlänga funktionsförmågan och tiden i arbetslivet för den äldre arbetsföra befolkningen, öka och skapa förutsättningar för frivilligverksamheten, säkerställa tjänster för äldre på lika villkor, effektivare samordning och ekonomisk hållbarhet, utveckla bostäder och boendemiljöer som är äldrevänliga och främja utvecklingen och användningen av finländsk teknik för äldre.  

Mer information:

Marjaana Pennanen, projektchef
Satu Karppanen, konsultativ tjänsteman
Seija Viljamaa, specialsakkunnig

E-postadresserna har formen [email protected]