Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Självbestämmanderätt i nyckelroll i bekämpningen av sexuella trakasserier

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 15.7.2018 16.59
Pressmeddelande 109/2018

Den offentliga debatten om sexuella trakasserier och sexuellt våld är mer omfattande än någonsin tidigare. Det aktuella temat diskuteras också på SuomiAreena i juli.

”Vi måste om och om igen skapa diskussion om #MeToo-rörelsen och sexuella trakasserier tills vi åstadkommer en verklig och bestående förändring i världen. Vi kan inte nöja oss med mindre”, säger ministern för jämställdhetsfrågor Annika Saarikko.

Minister Saarikko deltar i diskussionen ”Nuoret haastavat: #MeToo:n jälkeen kohti seksuaalista itsemääräämisoikeutta” (Ungdomar utmanar: Med sikte på sexuell självbestämmanderätt efter #MeToo) i Björneborg den 16 juli kl. 11.30. Deltagarna ska begrunda frågor som gäller bland annat sexuellt utnyttjande och hatyttringar ur ungdomars perspektiv. Diskussionen arrangeras av social- och hälsovårdsministeriet, delegationen för jämställdhetsärenden, jämställdhetsombudsmannen, Kvinnosaksförbundet Unionen och föreningen Exit - pois prostituutiosta ry.

Sexuell självbestämmanderätt innebär att varje människa oberoende av kön eller sexuell läggning har rätt till integritet, rätt att sätta egna gränser och rätt att inte bli utsatt för våld. I ungdomarnas värld kan kränkningar av den sexuella självbestämmanderätten innebära bland annat obehaglig beröring, obehagliga meddelanden, störande kommentarer, ojämlika parförhållanden och sexuellt våld.

Trakasserier och hatyttringar har konsekvenser. På individnivå kan de orsaka ångest och rädsla, vilket också påverkar människors beteende.

”På samhällsnivå innebär det att demokratin minskar, i och med att människor inte längre vågar yttra sina åsikter. Hatyttringar inskränker yttrandefriheten, som vi alla har rätt till”, säger minister Saarikko.

Våldskultur är också en del av det könade systemet och den upprätthålls av könsstereotyper som är djupt rotade i samhället.

”När vi tar itu med att utrota osakligt bemötande, sexuellt utnyttjande och våld i vårt samhälle, måste vi framför allt beakta de mest utsatta grupperna, såsom unga homosexuella, unga transpersoner och unga rasifierade. Vi måste också fästa särskild vikt vid situationen för bland annat ungdomar med funktionsnedsättning”, säger minister Saarikko.

Enligt den färska jämställdhetsbarometern är sexuella trakasserier ett stort problem även i Finland: 38 procent av kvinnorna och 17 procent av männen har blivit utsatta för sexuella trakasserier under de två senaste åren.

Ytterligare information

Annamari Asikainen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 232

Tanja Auvinen, direktör, tfn 0295 163 715

 
Tillbaka till toppen