Hoppa till innehåll

Läkarutlåtanden för körkort ska i fortsättningen skaffas huvudsakligen från privata tjänsteproducenter  

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 14.27
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att lagen ska ändras så att de läkarutlåtanden som behövs för körkort i fortsättningen ska skaffas huvudsakligen från privata tjänsteproducenter. Syftet med förslaget är att minska läkarnas administrativa arbete och att effektivisera verksamheten inom den offentliga hälso- och sjukvården.

I praktiken innebär lagändringen att välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen inte längre ska vara skyldiga att erbjuda invånare och patienter läkarutlåtanden för körkort via primärhälsovården och vårdcentralerna.   

Läkarutlåtandet ska i fortsättningen fås av en privat aktör. När det gäller personer som behöver bil i sitt arbete ska utlåtandet fås från företagshälsovården, om företagshälsovården tillhandahåller den tjänsten. 

Lagförslaget gäller inte den specialiserade sjukvården. 

Regeringens syfte med propositionen är att välfärdsområdena ska ha bättre möjligheter att erbjuda de lagstadgade tjänsterna med de personalresurser som de har. Syftet är också att minska hälso- och sjukvårdspersonalens arbete med dokumentering och till exempel utlåtanden, så att personalen får mera tid för det egentliga klient- och patientarbetet.   

Regeringen överlämnade propositionen till riksdagen den 10 oktober. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2025.   

Mer information 

Ida Hakanen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 173, [email protected] 
Medicinalråd Taina Mäntyranta, tfn 0295 163 692, [email protected]