Hoppa till innehåll

Mellanrapport om helhetsutredningen om sjukhusen och jourmottagningarna 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 25.10.2023 11.36 | Publicerad på svenska 26.10.2023 kl. 10.35
Pressmeddelande

Styrgruppen för utredningen om helheten av sjukhus och jourmottagningar och om arbetsfördelningen inom  den specialiserade sjukvården höll den 25 oktober 2023 ett möte om hur utredningen framskrider. 

Inför det fortsatta arbetet med utredningen bad styrgruppen arbetsgruppen beakta följande:
Välfärdsområdena bildar en helhet och därför bör även tjänsterna på basnivå, främjandet av dem och socialvården tas i beaktande även om utredningen främst gäller den specialiserade sjukvården och jourerna.  

Med tanke på målen om personalens tillräcklighet och kostnadsminskningen bör man också utreda verksamheten och servicenätet inom den specialiserade sjukvården och jourverksamheten.   Åtgärderna för effektivisering och utveckling i välfärdsområdena får inte endast gälla primärvården, socialvården och räddningsväsendet.  

Att det läge som sjukhusen och jourerna inom den specialiserade sjukvården är i nu fortsätter är inte ett alternativ. Med tanke på att personalen ska räcka till måste man kunna minska den jour- och beredskapsverksamhet som erbjuds dygnet runt. 

Genom att utveckla digitaliseringen, konsultationen på distans, hemsjukhusverksamheten och den prehospitala akutsjukvården kan man skapa nya modeller för ordnandet av tjänsterna. 

Det behövs bestämmelser i lagstiftningen om de olika sjukhustyperna eftersom det är svårt att få till stånd en välfungerande helhet bara med de avtal som ingås mellan områdena. 
Faktureringen av kostnaderna måste vara rättvis för välfärdsområdena och transparent. 
Styrgruppen sammanträder ännu två gånger under hösten: den 30 november och den 20 december. Styrgruppens ordförande är avdelningschef Anna Cantell-Forsbom från social- och hälsovårdsministeriet och vice ordförande direktören för Norra Österbottens välfärdsområde Ilkka Luoma.

Bakgrund

Arbetet med att utreda sjukhusens och jourernas utbud av tjänster och arbetsfördelningen inom den specialiserade sjukvården utreds i arbets- och styrgrupper med företrädare för social- och hälsovårdsministeriet, finansministeriet, välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen. Utredningsarbetet görs hösten 2023.

Syftet med utredningen är att skapa en helhetsbild av sjukhusens och jourmottagningarnas gradering och nivåer, det vill säga hurdant tjänsteutbud, hurdan kompetens och vilka stödtjänster som bör säkerställas vid olika typer av sjukhus och jourmottagningar och hurdant nationellt system dessa bildar.

Målet är en så högkvalitativ och kostnadseffektiv helhet som möjligt som beaktar befolkningens servicebehov, tillräcklig kompetens och personal, kostnadseffektivitet, beredskap och förberedelser. 

Mer information

Anna Cantell-Forsblom, styrgruppens ordförande, avdelningschef, tfn 0295 16 3351, [email protected]
Ilkka Luoma, styrgruppens vice ordförande, direktör för Norra Österbottens välfärdsområde, tfn 044 730 7628, [email protected] 
Sirkku Pikkujämsä, styrgruppens sekreterare, medicinalråd, tfn 0295 16 3014, [email protected]