Hoppa till innehåll

Minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen deltar i WHO:s generalförsamling 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 27.5.2024 12.58 | Publicerad på svenska 27.5.2024 kl. 16.54
Pressmeddelande

Världshälsoorganisationen WHO ordnar sin 77:e generalförsamling i Geneve 27.5 – 1.6. Den är en av de viktigaste generalförsamlingar som ordnats på många år. Som Finlands företrädare vid mötet deltar ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.

Under mötet ska man godkänna WHO:s arbetsprogram för åren 2025–2028. Det nya arbetsprogrammet är viktigt på grund av de förändringar och samtidiga kriser som har påverkat hälsan globalt, till exempel covid-19-pandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, den humanitära krisen i Gaza, de ökade geopolitiska spänningarna och klimatkrisen.   

– WHO och dess 194 medlemsländer har en viktig roll när det gäller globala hälsofrågor, och i synnerhet i det rådande världsläget. Finland värdesätter WHO:s arbete och engagemang för de globala hälsomålen högt, säger Grahn-Laasonen.  

Målet för de beslut som ska fattas vid mötet är att stödja hållbarhet och hälsojämlikhet i alla hälsosystem. När det gäller Finland är det särskilt viktigt att främja jämställdhet mellan kvinnor och män och att beakta kvinnors rättigheter inom alla de områden som hänför sig till hälsa och välfärd.  
– Kvinnorna bär ofta den största bördan i kristider både i familjen och inom hälso- och sjukvården. Det är viktigt att förstå kvinnornas betydande roll för att klara kriser och för att stärka hållbarheten och den sociala gemenskapen i samhället, säger minister Grahn-Laasonen. 

Förhandlingarna om pandemiavtalet och ändringarna i det internationella hälsoreglementet 

WHO:s medlemsländer har förhandlat i två år om det nya pandemiavtalet och ändringarna i det internationella hälsoreglementet (IHR). I bägge frågor är syftet att stärka det internationella samarbetet och ländernas beredskap för pandemier och andra hälsohot. Pandemier och andra stora hälsokriser har inga gränser, och därför är det också för Finland ytterst viktigt att bedriva samarbete på internationell nivå.

Målet för förhandlingarna både om pandemiavtalet och om IHR-ändringarna har varit att de ska godkännas vid WHO:s generalförsamling i maj 2024. Förhandlingarna har dock inte kunnat avslutas i tid och därför ska man nu vid generalförsamlingen fatta beslut om den eventuella fortsättningen på processerna. Det här förfarandet är sedvanligt när det gäller internationella avtal. Förhandlingarna kan fortsätta efter generalförsamlingen antingen för hela helheten eller för bara vissa delar av helheten.

På agendan också ekonomins roll för främjandet av hälsa

På mötesagendan finns också resolutionen Economics of Health for All som Finland har understött. Finland har länge strävat efter att på internationell nivå främja det ekonomiska perspektivet bland annat i samarbete med WHO. WHO lyfter aktivt fram diskussionen om ekonomins roll för att främja välfärd och hälsa och för att uppnå målen för en allmän och jämlik hälso- och sjukvård och för hållbar utveckling. Under generalförsamlingen ska diskussionen fördjupas. I samband med WHO:S generalförsamling ordnar Finland den 28 maj tillsammans med Belgien och Arabemiraten ett evenemang för att främja resolutionen.  

– Hälso- och sjukvårdssystemens hållbarhet sätts nu på prov, och vi ligger efter när det gäller att uppnå Agenda2030-målen. Nu krävs det modigt handlande för att vi ska kunna skydda och främja hälsan och välfärden. Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet, säger minister Grahn-Laasonen. 

WHO publicerade i början av maj ett temanummer i sin Bulletin-serie som handlade om ekonomins roll för främjandet av hälsa och välfärd. I temanumret skriver WHO:s generaldirektör Tedros och statsminister Orpo om behovet av nya modeller för bedömning av växelverkan mellan ekonomin, hälsan och välfärden.   

   
Ytterligare information:

Eemil Nuuttila, ministerns specialmedarbetare, tfn 0295 163 603
Outi Kuivasniemi, råd för internationella ärenden, tfn 0295 163 117
Annika Launiala, specialsakkunnig, tfn 0295 163 053
E-postadresserna har formen [email protected].