Hoppa till innehåll

Nio nationella kvalitetsregister inom hälso- och sjukvård ska omfattas av Institutet för hälsa och välfärds ansvar 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.9.2022 16.35
Pressmeddelande 193/2022

Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en förordning genom vilken Institutet för hälsa och välfärd (THL) utses till registeransvarig myndighet för nio kvalitetsregister inom hälso- och sjukvård.

Enligt förordningen är dessa kvalitetsregister diabetesregistret, HIV-registret, njursjukdomsregistret, kvalitetsregistret för behandling av psykoser, ryggregistret, kvalitetsregistret för mun- och tandsjukdomar, hjärtregistret, intensivvårdens kvalitetsregister och kvalitetsregistret för inflammatoriska ledsjukdomar. Dessa register har utvecklats som THL:s partnerskapsregister genom olika projekt under åren 2018-2022.   

Registren valdes på basis av deras betydelse för folkhälsan

De kvalitetsregister som ingår i förordningen har valts med tanke på hur viktiga de är för folkhälsan, hur snabbt de kan tas i bruk genom den befintliga informationsproduktionen och hur de uppfyller kraven i dataskyddslagstiftningen. De tillgängliga resurserna inverkade på hur många register som valdes.  

Det fanns också många andra aktörer i Finland som föreslog register över olika patientgrupper och sjukdomar för THL:s registeransvar. Även THL har många andra register genom vilka man får information om kvalitet och effektivitet. 

Målet är att det ska finnas flera kvalitetsregister i framtiden. I detta skede innehåller förordningen till exempel inga kvalitetsregister inom socialvården, eftersom det ännu inte finns en tillräcklig mängd data i jämförbar form som grund för registren. 

Kvalitetsregistren leder till bättre vård och tjänster

I kvalitetsregistren samlas personuppgifter om klienter och patienter, om deras vård och socialservice och om resultaten och effekten av vården och servicen. 

Den information som finns i kvalitetsregistren bidrar till att förbättra kvaliteten på och resultaten av social- och hälsovården. Uppgifterna kan dessutom användas vid referentutveckling, forskning, uppföljning och utvärdering.

Mer information

Sirkku Pikkujämsä, medicinalråd, tfn 0295163014
Joni Komulainen, regeringsråd, tfn 0295163453
[email protected]

Tillbaka till toppen