Nu utlyses finansiering för utveckling av arbetsfördelningen och välbefinnandet på arbetsplatserna inom social- och hälsovården
Nu utlyses statsunderstöd för utvecklande av arbetsfördelningen inom social- och hälsovården och för handledning som stöder social- och hälsovårdspersonalens arbetsförmåga och ork i arbetet. För år 2025 beviljas det understöd för cirka 2 miljoner euro.
Understöden kan sökas av välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen. Ansökningarna ska lämnas in den 11 oktober 2024.
Finansieringen är en del av programmet Ett gott arbete, där målet är att åtgärda personalbristen inom social- och hälsovården.
Finansiering beviljas för fyra olika ändamål – pilotförsöken ska inledas nästa år
Statsunderstöden kan sökas för fyra olika användningsändamål. För varje välfärdsområde godkänns endast en ansökan, som kan innefatta ett eller flera användningsändamål.
- Närvårdarnas arbetsfördelning: syftet med pilotförsöken är att få information om närvårdares erfarenheter av olika arbetsuppgifter som de skulle kunna sköta med stöd av den gällande lagstiftningen och att testa nya sätt att fördela arbetet mellan såväl närvårdare och socionomer som närvårdare och sjukskötare.
- Socialarbetarnas och socialhandledarnas arbetsfördelning: pilotförsök som stöder utvecklandet av socialarbetarnas och socionomernas arbetsfördelning och uppgiftsstrukturer i välfärdsområdena. Målet är att hitta lösningar för att trygga tillgången till tjänsterna i synnerhet i situationer där det råder brist på socialarbetare.
- Kontinuiteten i vården och arbetsuppgifterna för de sjukskötare som har en begränsad rätt att förskriva läkemedel: syftet med pilotförsöken är att patienter ska hänvisas till rätt yrkesperson i tid, att trygga kontinuiteten i vården och att utnyttja det kunnande som sjukskötarna har när det gäller att förskriva läkemedel.
- Träning och utvecklingsprojekt som syftar till att locka och hålla kvar arbetskraft och som stöder arbetsplatserna inom social- och hälsovården och räddningsväsendet i deras främjande av välbefinnandet i arbetet, arbetsförmågan och orken i arbetet.
Utlysning och ansökningsblanketter
Läs mer om programmet för ett gott arbete:
Mer information
Taina Mäntyranta, medicinalråd, tfn 0295 163 692
Erja Mustonen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 179 (Träningshelheten)
E-postadresserna har formen [email protected]