Hoppa till innehåll

Nya narkotika och psykoaktiva ämnen under kontroll

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.10.2024 14.01
Pressmeddelande
huumeita

Statsrådet har ändrat två förordningar för att klassificera åtta ämnen som narkotika och 23 ämnen som förbjudna psykoaktiva ämnen för konsumentmarknaden.

De nya psykoaktiva ämnen som klassificeras som förbjudna för konsumentmarknaden är varken läkemedel eller narkotika, och det finns veterligen inte några industriella användningsändamål för dem. Sex av de åtta nya narkotikaämnena klassificeras som narkotika på basis av en nationell bedömning av deras skadeverkningar, och två på basis av WHO:s bedömning.  

Nitazenerna kan leda till döden om de feldoseras

De åtta nya ämnen som klassificeras som narkotika är etometazen, etylenoxinitazen, metonitazepyn, N-desetyletonitazen, N-desetylisotonitazen, Protonitazepyn, dipentylon och 2-fluordesklorketamin.  Av dem är de sex första syntetiska opioider som hör till den så kallade nitazengruppen. 

Nitazenerna påverkar det centrala nervsystemet och kan om de feldoseras orsaka bland annat andningsstopp.  Dessa ämnen marknadsförs ofta    under olika andra namn, och därför kan det uppstå hälsofarliga och livshotande situationer.    

Dipentylon och 2-fluordesklorketamin har tidigare klassificerats som psykoaktiva ämnen som är förbjudna för den nationella konsumentmarknaden, och nu klassificeras de som narkotika i lagen.  Dipentylon är en syntetisk katinon som har en uppiggande effekt precis som till exempel amfetaminliknande ämnen.  

Ämnet 2-fluordesklorketamin har många olika fysiska och psykiska skadeverkningar.  Symptomen är individuella och påverkar beroende på användaren, dosen och användningsmiljön till exempel sinnena, omdömesförmågan och beteendet.  

Förordningen träder i kraft den 18 oktober 2024.


Mer information

Elina Kotovirta, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 713, [email protected]