Hoppa till innehåll

Nya rekommendationer om ordnandet av tobaks- och nikotinavvänjning

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.5.2024 9.09
Pressmeddelande
-

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd har gett ut nya rekommendationer om ordnandet av tobaks- och nikotinavvänjning. Rekommendationerna baserar sig på ett förslag av en arbetsgrupp för tobaks- och nikotinpolitiken som tillsattes 2022. De är riktade till välfärdsområdena.

Rekommendationerna har grupperats under sex helheter: 1) strukturer, 2) informationsledning, 3) stärkande av kompetensen, 4) kommunikation, 5) god praxis och 6) personer i behov av särskilt stöd. Rekommendationerna fokuserar på hur verksamheten kan organiseras och samtidigt stöder den tillämpningen av metoder i enlighet med riktlinjerna för god medicinsk praxis. Med hjälp av rekommendationerna kan välfärdsområdena se över och utveckla ordnandet av tobaks- och nikotinavvänjning. Rekommendationerna kan tas i bruk gradvis.

Rökning är ett av de största hoten mot folkhälsan och den vanligaste orsaken till förtida död som går att förebygga. Genom att hjälpa människor att sluta röka och förebygga att de börjar förbättrar man människornas välbefinnande och minskar hälso- och sjukvårdens börda på ett kostnadseffektivt sätt. En ny utmaning är att det vid sidan av rökningen har kommit nya nikotinprodukter, och dessa bör uppmärksammas i högre grad.

Målet för rekommendationerna är att genomföra tobakslagens målsättning om att användningen av tobaks- och nikotinprodukter ska upphöra i Finland till 2030. För att målet ska nås krävs det att de målmedvetna och planenliga åtgärderna fortsätter och utvecklas ytterligare. Utöver de åtgärder som redan fastslagits bör också nya åtgärder vidtas. Rekommendationerna stöder en effektivare tobaks- och nikotinavvänjning i Finland.

Läs rekommendationerna på social- och hälsovårdsministeriets webbplats.

Mer information

Reetta Honkanen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3684, [email protected]
Tuija Ylitörmänen, specialsakkunnig, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 029 524 8507, [email protected]