Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att folkpension i fortsättningen ska betalas endast till personer som är permanent bosatta i Finland

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 23.9.2024 15.05
Pressmeddelande

Det föreslås att folkpensionslagen ändras så att folkpension betalas endast till personer som är permanent bosatta i Finland. Personer som på grund av ändringen inte längre får finsk folkpension kan dock ha rätt till någon annan förmån i sitt bosättningsland i stället.

I propositionen föreslås det att bestämmelserna om minimiförmån i EU:s förordning om social trygghet ska tillämpas på folkpension i enlighet med en tolkning som följer av EU-domstolens rättspraxis.

I fortsättningen ska folkpensionerna, dvs. ålderspension och sjukpension enligt folkpensionslagen, beräknas som en minimiförmån i situationer som omfattas av tillämpningsområdet för EU:s förordning om social trygghet. Folkpensionen för personer som är bosatta i Finland ska beräknas på nytt i enlighet med reglerna om minimiförmåner, när folkpensionen justeras nästa gång. I pensionen beaktas också pensionstagarens bosättningstid i andra EU-stater. Som pensionsinkomster som inverkar på folkpensionen beaktas det faktiska beloppet av de pensionsinkomster som betalas från Finland och utlandet.

Enligt de föreslagna ändringarna i folkpensionslagen ska folkpension i fortsättningen betalas endast till personer som är permanent bosatta i Finland. För pensionstagare som är bosatta i ett annat EU-land eller något annat land som tillämpar EU-förordningen om social trygghet när lagen träder i kraft kommer betalningen av finsk folkpension att avbrytas. 

Regeringspropositionen ändrades efter remissbehandlingen för att säkerställa verkställigheten, så att betalningen av folkpension till utlandet avbryts först från ingången av månaden efter lagens ikraftträdande, dvs. den 1 februari 2025. 

Därtill föreslås det att folkpensionslagens bestämmelser om verkställighet samordnas med övrig lagstiftning om bosättningsbaserad social trygghet, så att betalningen av de förmåner som avses i folkpensionslagen avbryts från ingången av månaden efter den permanenta flyttningen till utlandet. Vid temporär vistelse utomlands kan pensionen fortfarande betalas.

Med de föreslagna ändringarna vill man stärka folkpensionens syfte som minimiförmån för de i Finland bosatta personer vars arbetspension på grund av en kort tid i arbetslivet eller låg inkomstnivå har blivit liten eller som inte har rätt till arbetspension. Med förslagen eftersträvas besparingar i statsfinanserna till ett belopp av 35 miljoner euro 2025 och 38 miljoner euro per år från och med 2026.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025 och avses bli behandlad i samband med den.  

Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Mer information

Silja Dahlgren, jurist, tfn 0295 163 391
Henna Huhtamäki, direktör, tfn 0295 163 072
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare till ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560
E-postadresserna har formen [email protected]