Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår att Fpa-ersättningarna för assisterad befruktning ska återinföras

Utgivningsdatum 10.10.2024 14.38
Pressmeddelande

Regeringen föreslår att sjukförsäkringslagen ska ändras så att behandlingar för assisterad befruktning inom den privata vården kan ersättas av Fpa i fortsättningen. Syftet med propositionen är att hjälpa de som lider av ofrivillig barnlöshet, förbättra tillgången till assisterad befruktning och främja nativiteten.

”Att göra det möjligt att få Fpa-ersättning för assisterad befruktning igen är en familjevänlig och konkret åtgärd för att uppfylla den önskan att få ett barn som många har. Vi vill hjälpa de som lider av ofrivillig barnlöshet. Ersättningarna ska höjas betydligt så att alltfler som önskar få barn kan få hjälp”, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.

Ersättningsgraden stiger med cirka 40 procent

Assisterad befruktning har inte ersatts av Fpa efter den 1 januari 2023. Rätten att få ersättning för assisterad befruktning ska gälla samma kostnader som före utgången av år 2022. Men ersättningsgraden höjs så att ersättningarna täcker 40 % av de kostnader som utgör grund för ersättningen. År 2022 var ersättningsprocenten cirka 12,8 %.

Ersättning beviljas för sådan behandling för assisterad befruktning som ges av specialistläkare i gynekologi och obstetrik och för sådana undersökningar och behandlingar som föreskrivits av en specialist i gynekologi och obstetrik. Ersättning för assisterad befruktning ges endast på medicinska grunder. Behandling för assisterad befruktning som ges av andra skäl än sjukdom eller andra hälsoskäl ersätts inte.  Kostnader för donation av könsceller ersätts inte. 

Ersättningsutgifterna för återinförandet av ersättningen för assisterad befruktning uppskattas öka med cirka 2,5 miljoner euro per år. Statens andel av detta uppskattas bli cirka 1,3 miljoner euro. 

Lagändringen är den första fasen i en större reform av Fpa-ersättningarna. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2025.

Mer information:

Hanna Tervahauta, specialsakkunnig, tfn 0295 163 418
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560
E-postadresserna har formen [email protected]