Regeringen föreslår en terapigaranti för barn och unga
Regeringen föreslår att barn och unga under 23 år ska få tillgång till mentalvård på basnivå senast inom 1 månad från det att behovet konstaterades. De ska få vård och stöd avgiftsfritt.
– Syftet med terapigarantin är att i ett tidigt skede kunna ingripa effektivt i den psykiska ohälsa som ökat bland barn och unga, säger social- och hälsovårdsminister Kaisa Juuso.
I regeringspropositionen föreslås en specialbestämmelse i hälso- och sjukvårdslagen om att barn och unga under 23 år ska få börja med korttidspsykoterapin inom primärvården eller få sådan tidsbegränsad psykosocial behandling som grundar sig på psykologisk interaktion inom 28 dygn från det att behovet av terapin eller behandlingen konstaterades.
Inom socialvården ska det psykosociala stödet ordnas inom 1 månad från det att behovet konstaterades.
Mentalvård och stöd med låg tröskel
Terapigarantin för barn och unga ska gälla förebyggande och behandling av psykiska störningar. Det ska inte i alla situationer förutsättas en medicinsk bedömning av barnets eller den ungas vårdbehov eller en diagnos om en psykisk störning, utan garantin gäller också symtom som är lindrigare än vid psykiska störningar.
Den föreslagna lagstiftningen omfattar välfärdsområdenas tjänster och studerandehälsovården för högskolestuderande.
Förslaget följer regeringsprogrammet för Orpos regering. Terapigarantin för barn och unga ingår i den nationella servicereformen.
Kostnaderna beräknas uppgå till cirka 35 miljoner euro per år. I och med att lagstiftningen om terapigarantin föreslås träda i kraft den 1 maj 2025, skulle kostnaderna för år 2025 uppgå till sammanlagt cirka 24 miljoner euro. På lång sikt bedöms den positiva effekten av terapigarantin leda till att behovet av de mest krävande tjänsterna minskar. Utöver den mänskliga nyttan skulle terapigarantin därför också inverka positivt på den offentliga ekonomin.
Utkastet till regeringspropositionen var på remiss 29.4–9.6.2024, och det svenskspråkiga utkastet 8.5–18.6.2024. Det lämnades sammanlagt in 101 remissyttranden om utkastet.
Regeringen lämnade regeringspropositionen till riksdagen den 23 september 2024. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2025. De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 maj 2025.
Mer information:
Titta Honkala, regeringssekreterare, tfn 0295 163 457, [email protected]