Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår preciseringar i arbetarskyddslagen med syftet att främja 55 år fyllda arbetstagares möjligheter att fortsätta arbeta

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.11.2022 13.40
Pressmeddelande 271/2022

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till ändringar i arbetarskyddslagen. Syftet med propositionen är att främja möjligheterna för dem som fyllt 55 år att orka i arbetet och minska tidigt utträde ur arbetslivet. Genom en precisering av arbetsgivarens arbetarskyddsförpliktelser strävar man efter att förebygga arbetsoförmåga och förbättra arbetstagarnas möjligheter att upprätthålla sin arbetsförmåga och därmed arbeta längre.

Arbetsgivarens omsorgsplikt förtydligas

I propositionen föreslås det att arbetsgivarens allmänna omsorgsplikt ska preciseras. Det föreslås att arbetsgivaren ska vara skyldig att beakta att arbetstagarens personliga förutsättningar kan kräva individuella arbetarskyddsåtgärder . Behov att anpassa arbetet och arbetsförhållandena kan uppstå till exempel på grund av individuella förändringar som beror på åldrandet.  

Arbetsgivaren är för närvarande skyldig att ge akt på arbetsmiljön, arbetsklimatet och säkerheten i arbetssätten. Den här skyldigheten föreslås nu bli preciserad genom ett omnämnande av arbetstagarens säkerhet och hälsa. Med omnämnandet vill man säkerställa att arbetsgivaren märker eventuella behov av individuella arbetarskyddsåtgärder i tid. 

Åldrandets perspektiv lyfts fram  

I propositionen föreslås det att bestämmelsen om utredningen och bedömningen av riskerna i arbetet ska preciseras. Enligt den föreslagna bestämmelsen ska också åldrandet höra till de omständigheter som ska beaktas vid riskbedömningen. Förslaget betonar vikten av att identifiera sådana risker och olägenheter som är relevanta endast eller uttryckligen med tanke på de äldre arbetstagarnas hälsa och säkerhet.

Dessutom ska arbetsgivaren åläggas en skyldighet att vid undervisning och handledning av arbetstagarna beakta arbetstagarens personliga förutsättningar. 

Belastningsfaktorerna i arbetet kan vara både fysiska och psykosociala

Bestämmelsen om utredningen och bedömningen av riskerna i arbetet föreslås bli preciserad så, att det framgår hurdana belastningsfaktorer som ska beaktas i samband med utredningen och bedömningen av riskerna i arbetet. Arbetsgivaren ska ta hänsyn till fysiska belastningsfaktorer i arbetet samt belastningsfaktorer i anslutning till arbetets innehåll, organiseringen av arbetet och arbetsgemenskapens sociala funktion. 

Den grundläggande bestämmelsen om graviditetsskydd i arbetarskyddslagen förtydligas  

I propositionen föreslås också att man i bestämmelsen om arbete som medför särskild fara också ska nämna arbetstagare som nyligen fött barn och arbetstagare som ammar utöver de gravida arbetstagarna. I bestämmelsen ska också införas ett nytt bemyndigande att utfärda förordning som förbättrar möjligheterna att utfärda närmare bestämmelser om de ovannämnda arbetstagarna. 

Regeringen lämnade propositionen till riksdagen den 17 november. Lagändringen avses träda i kraft den 1 juni 2023.

Mer information:

Jenny Rintala, specialsakkunnig, tfn 0295 163 421, [email protected]