Hoppa till innehåll

Regeringens reform av Fpa-ersättningarna

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 9.10.2024 11.17 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 13.17
Pressmeddelande

Syftet med reformen är att en större andel av Fpa-ersättningarna ska styras till den läkarvård som den offentliga hälso- och sjukvården har svårast att erbjuda. Regeringen ska också inleda ett försök med valfrihet som gäller 65 år fyllda och utveckla husläkarmodellen genom Fpa-ersättningarna. Fpa-ersättningarna för assisterad befruktning ska återinföras och höjas.

Regeringens nya modell för Fpa-ersättning var på remiss 14.5—23.6.2024. Efter remissbehandlingen har modellen ändrats mycket.   

”Vi har beaktat remissutlåtandena och experternas synpunkter. Resultatet är ett nytt system för Fpa-ersättningarna som är effektivare än tidigare”, säger minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.   

”Vi styr Fpa-ersättningarna i större omfattning än tidigare till den läkarvård som man har svårast att erbjuda inom den offentliga hälso- och sjukvården. Vi återinför och höjer dessutom Fpa-ersättningen för assisterad befruktning. Även ersättningarna för bland annat besök hos ögonläkare och gynekologer och för fysioterapi, tandläkarvård och mentalvårdstjänster höjs”, säger Grahn-Laasonen.  

Ändringarna träder i kraft stegvis 

Ändringarna av Fpa-ersättningarna ska träda i kraft stegvis. Den största ändringen gäller Fpa-ersättningarna för 65 år fyllda, för vilka social- och hälsovårdsministeriet och Fpa bereder ett landsomfattande försök med valfrihet. Försöket innefattar bland annat ett avgiftstak.  

”Jag ser fram emot det mycket intressanta landsomfattande försöket med valfriheten. Försöket går ut på att 65 år fyllda ska få använda privat läkarvård till självriskbelopp som motsvarar de avgiftsbelopp som kunderna betalar inom den offentliga hälso- och sjukvården. Det är fråga om en slags nationell servicesedel som kan ges till alla 65 år fyllda i hela Finland oberoende av vilket välfärdsområde de hör till.  Under regeringsförhandlingarna föreslog Fpa en liknande modell”, säger Grahn-Laasonen.  

”Ett avgiftstak för Fpa-ersättningarna är nödvändigt för att ersättningarna faktiskt ska gagna patienterna.  Den nytta höjningarna av ersättningarna ger får inte rinna ut i sanden genom att man höjer avgifterna”, säger Grahn-Laasonen.   

Pristaket på Fpa-ersättningarna ska tas i användning i den första fasen av det landsomfattande valfrihetsförsöket. Avgiftstaket ska genomföras genom direktersättningsavtal mellan Fpa och tjänsteproducenterna så, att de tjänsteproducenter som godkänner avtalet förbinder sig till att erbjuda läkarvård för ett pris som maximalt motsvarar avgiftstakets belopp. 

Regeringen har reserverat statlig finansiering för 335 miljoner euro för höjningarna av Fpa-ersättningarna, och de fördelas på åren 2024–2027. År 2023 fick nästan 1,5 miljoner finländare Fpa-ersättning för besök hos privatläkare. Antalet privata läkarbesök som ersattes av Fpa uppgick till knappt 3,4 miljoner.   

Fpa-ersättningarna för assisterad befruktning föreslås återinföras och höjas 

Regeringen överlämnar den 10 oktober 2024 en proposition med förslag till en lagändring för att återinföra Fpa-ersättningarna för assisterad befruktning. Ersättningarna ska i fortsättningen täcka cirka 40 % av de kostnader som utgör grund för ersättningen. År 2022 var ersättningsprocenten cirka 12,8 %. Assisterad befruktning har inte ersatts av Fpa efter den 1 januari 2023. 

Syftet med propositionen är att hjälpa de som lider av ofrivillig barnlöshet, förbättra tillgången till assisterad befruktning och främja nativiteten. Assisterad befruktning ska beviljas ersättning i samma omfattning som före år 2022.  

Ändringen avses träda i kraft den 1 januari 2025. 

Fpa-ersättningarna utökas och riktas på ett ändamålsenligare sätt 

I följande fas framställer regeringen ett förslag om hur Fpa-ersättningarna ska styras mera effektivt till det förebyggande arbetet och till den läkarvård som välfärdsområdena har svårt att erbjuda.  

  • Ersättningstaxorna för besök hos specialistläkare i ögonsjukdomar och gynekologi höjs (taxan uppskattningsvis 60–70 euro).
  • Fysioterapiersättningarna återinförs. I fortsättningen får man ersättning för högst 4 besök per år också när man inte har haft remiss (taxan cirka 15 euro).
  • För besöken hos tandhygienist införs direktersättning. Utan en tandläkares remiss kan ersättning fås för högst 2 besök per år (taxan cirka 21 euro).
  • Fpa-ersättningarna för tandvård och mentalvårdstjänster höjs måttligt.  

Avsikten är att regeringspropositionen ska överlämnas till riksdagen senast i samband med den kompletterande budgetpropositionen. Ändringarna avses träda i kraft den 1 april 2025.

I pilotförsöket för 65 år fyllda ingår ett avgiftstak 

Regeringen inleder ett landsomfattande försök med valfrihet som gäller 65 år fyllda. Försöket går ut på att 65 år fyllda ska få gå till en privatläkare för en självrisk som motsvarar patientavgiften inom den offentliga hälso- och sjukvården (nästa år cirka 28 euro). Vid den fortsatta beredningen bestäms vilka specialläkarbesök och laboratorieundersökningar som ska omfattas av försöket.  

Försöket ska innefatta ett avgiftstak, och för de besök som omfattas av försöket ska inte kunna tas ut särskilda service- eller expeditionsavgifter. Det betyder att patienterna endast behöver betala den självriskandel som motsvarar patientavgiften inom den offentliga hälso- och sjukvården.  

Försöket ska träda i kraft den 1 september 2025. 

Målet en modell med husläkare  

I enlighet med regeringsprogrammet är regeringens mål att förbättra tillgången till våd och kontinuiteten i vården genom att tillämpa en husläkarmodell. För att främja målet ska regeringen bereda och genomföra ett försök med en modell med husläkare.   

I välfärdsområdena pågår redan olika projekt för att utveckla en modell med husläkare som syftar till att förbättra vårdens kontinuitet. Försöken stöds genom programmet för hållbar tillväxt (RRP).  

Utredningen Husläkare 2.0 (länk) visar att när patienten vårdas av en och samma allmänläkare förbättras vårdens kvalitet, minskar morbiditeten och mortaliteten avsevärt, minskar behovet av hälso- och sjukvårdstjänster som helhet och de totala kostnaderna för tjänsterna, och ökar patienttillfredställelsen.

Social- och hälsovårdsministeriet samlar nu in information för ett kunskapsunderlag om de tidigare och pågående projekten. Efter det ska husläkarförsöken inledas och konkretiseras i samarbete med välfärdsområdena. Fpa-ersättningarna kan användas för att utveckla husläkarmodellen i samband med försöken.  

Mer information:  

Emmi Vettenranta, specialsakkunnig, tfn 0295 163 426
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 560
E-postadresserna har formen [email protected]

Obs. Meddelandet har korrigerats den 10.10.2024 kl. 15.55. Det fanns ett stavfel i ett ord.