Hoppa till innehåll

SHM begär utlåtanden om utkastet till ett principbeslut om främjande av psykisk hälsa

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 4.7.2024 15.43
Pressmeddelande

SHM begär utlåtanden om utkastet till ett principbeslut om främjande av psykisk hälsa 2024–2027. Statsrådets principbeslut fokuserar på åtgärder för att främja befolkningens psykiska hälsa, åtgärder vilkas genomförande förutsätter samarbete mellan olika förvaltningsområden. Utlåtandena ska lämnas in senast den 2 september 2024.

”Psykisk hälsa är hörnstenen i hälsan och välmåendet. Alla gynnas av att befolkningens psykiska hälsa främjas, att stöd för psykisk hälsa finns att tillgå proaktivt och att utslagning och ojämlikhet förebyggs. För att psykisk hälsa ska kunna främjas behövs beslut, åtgärder och samarbete inom alla förvaltningsområden”, säger Kaisa Juuso, social- och hälsovårdsminister.

Syftet med principbeslutet om främjande av psykisk hälsa är bland annat att stärka gemensamma åtgärder som specialister, organisationer och beslutsfattare inom olika sektorer ska vidta för att främja befolkningens psykiska hälsa, för att minska utslagningen och stigmat i fråga om psykisk hälsa och för att öka säkerheten i vardagen och familjernas resurser. På självmordsprevention och ökning av kunskapen om självmordsprevention satsas med nationella åtgärder. 
Principbeslutet är en del av genomförandet av den nationella strategin för psykisk hälsa och programmet för självmordsprevention, som ingår i strategin. Principbeslutet är även en del av genomförandet av Petteri Orpos regeringsprogram. Det är fråga om ett första principbeslut om främjande av psykisk hälsa.

Främjande av psykisk hälsa är en gemensam uppgift för alla förvaltningsområden

I utkastet till ett principbeslut om främjande av psykisk hälsa beskrivs de förvaltningsövergripande åtgärder som de olika ministerierna 2024–2027 är ansvariga för att vidta i syfte att främja psykisk hälsa, inbegripet självmordsprevention. En separat plan för genomförande ska göras upp senare i samarbete med olika intressentgrupper.

För genomförandet av strategin för psykisk hälsa och av principbeslutet ansvarar ministeriernas förvaltningsövergripande samarbetsgrupp. Gruppens uppgifter är att samordna åtgärder inom social- och hälsovården och andra sektorer och att överlämna mål och synvinklar på strategin för psykisk hälsa för beredning och beslutsfattande inom olika förvaltningsområden. Arbetsgruppen har i ett brett samarbete med intressentgrupperna uppdaterat de olika förvaltningsområdenas åtgärder för att främja psykisk hälsa så att de är förenliga med målen i Orpos regeringsprogram. 

Främjandet av psykisk hälsa innebär olika aktiviteter och åtgärder som stärker människors resurser och som hjälper till att handla i vardagen, när det sker förändringar i vardagen och i olika kriser. En betydande del av främjandet av psykisk hälsa sker utanför social- och hälsovården. I arbetet med att främja psykisk hälsa har till exempel boendeverksamhet, organisationsverksamhet och kommuner en stor roll. 

Avsikten är att principbeslutet om främjande av psykisk hälsa ska överlämnas till statsrådet för godkännande i slutet av 2024. Utlåtandena ska lämnas in senast den 2 september 2024.

Mer information

Soile Ridanpää, specialsakkunnig, tfn 0295 163506 (ej anträffbar mellan den 5 juli och den 7 augusti), [email protected]
Helena Vorma, medicinalråd, tfn 0295 163388 (ej anträffbar mellan den 8 juli och den 11 augusti), [email protected]