Hoppa till innehåll

Social- och hälsovårdsministeriet har beslutat om användningen av vissa läkemedel i obligatoriska lager i en särskild situation

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.2.2022 14.55
Pressmeddelande 28/2022

Social- och hälsovårdsministeriet har beslutat att obligatoriska lager av vissa läkemedel som innehåller humant normalt immunglobulin och som är avsedda för intravaskulärt bruk får underskrida den genomsnittliga, normala mängd som konsumeras under sex (6) månader.

Användningen av de obligatoriska lagren ska riktas endast till patienter och till social- och hälsovården i Finland och läkemedelspreparat som ingår i det obligatoriska lagret ska användas endast i sådana situationer där det inte finns tillgång till alternativa läkemedelspreparat eller andra behandlingsformer för de godkända indikationerna för läkemedelspreparaten. 

Plasma behövs för att tillverka läkemedel som innehåller normalt humant immunglobulin, och det har förekommit problem med tillgången på plasma under en längre tid. Coronapandemin har ytterligare försämrat tillgången. 

Genom social- och hälsovårdsministeriets beslut säkerställs att läkemedelspreparat som innehåller immunglobulin räcker till för de patienter som i första hand behöver läkemedlet i Finland, då situationen i fråga om tillgången är utmanande. För en del av indikationerna för läkemedelspreparat är det möjligt att använda andra läkemedelspreparat och behandlingsformer. Den behandlande läkaren bedömer vilken behandlingsform som ska användas för varje patient. 

Beslutet träder i kraft den 1 februari 2022. Storleken på de obligatoriska lagren av läkemedelspreparat ska överensstämma med lagen om obligatorisk upplagring av läkemedel senast den 31 januari 2023. 

Ytterligare information: 

Tuija Metsävainio, regeringssekreterare, tfn 0295 163 449, fö[email protected]
Ulla Närhi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 619, fö[email protected]