Den arbetslösas aktivitet inverkar i fortsättningen på arbetslöshetsförmånens storlek
Regeringen föreslår ändringar i lagen om utkomstskydd för arbetslösa och vill därmed sporra arbetslösa arbetssökande till att vara aktiva och ta egna initiativ när de söker arbete under hela arbetslöshetsperioden.
I propositionen föreslås att antalet självriskdagar minskas från sju till fem dagar i början av arbetslösheten. Andelen självriskdagar ökas under arbetslösheten om inte arbetssökanden i tillräcklig omfattning har varit i arbete eller deltagit i sysselsättningsfrämjande åtgärder när han eller hon fått arbetslöshetsförmån.
Propositionen hänför sig till statens budgetproposition för 2018 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringen lämnade en regeringsproposition om detta till riksdagen tisdagen den 19 september. Ändringarna avses träda i kraft den 1 januari 2018. Propositionens målsättning är att öka sysselsättningen med 8 000 årsverken.
Arbetssökandens aktivitet ska kontrolleras i perioder på 65 utbetalningsdagar för arbetslöshetsförmånen. Det motsvarar ungefär tre månaders oavbruten arbetslöshet. Arbetslöshetsförmånen förblir normal om den arbetssökande till exempel har varit sysselsatt under tre arbetsdagar under en period av 65 dagar.
Om en person inte är tillräckligt aktiv, nedsätts arbetslöshetsförmånen med 4,65 procent under 65 betalningsdagar. Den ekonomiska effekten motsvarar en självriskdag per månad. Avdraget görs från både den inkomstrelaterade dagpenningen, arbetsmarknadsstödet och grunddagpenningen.
Det är möjligt att uppfylla kravet på aktivitet på många olika sätt såsom arbete som löntagare, sysselsättning i företagsverksamhet eller deltagande i sysselsättningsfrämjande service. Exempel på dessa är bland annat arbetskraftsutbildning, frivilliga studier och arbetsprövning.
Målet för modellen är att sporra till att ta emot också korta vikariat eller tidsbundna arbeten. Om en person tar emot korta anställningar kan detta å sin sida leda till mera stadigvarande sysselsättning och därmed förebygga långtidsarbetslöshet. Enligt den remissrunda som ordnades om propositionen i början av sommaren förenklas modellen så att man kan visa aktivitet under hela perioden på 65 utbetalningsdagar i stället för den tidigare föreslagna separata granskningsperioden på fyra veckor. Utgående från remissrundan beslutades även att arbetslösa eller närstående- och familjevårdare som får en förmån på grund av arbetsoförmåga eller skada inte ska omfattas av den föreslagna modellen.
Jämkning av arbetslöshetsförmån stöder den som får tag i arbete
När en person blir sysselsatt och visar att han eller hon är aktiv kan denne ansöka om jämkad arbetslöshetsförmån hos arbetslöshetskassan eller Folkpensionsanstalten. Vid jämkning av förmånen gäller ett skyddat belopp på 300 euro. En person får tjäna 300 euro per månad utan att den inverkar på hans eller hennes arbetslöshetsförmån. Av de inkomster som överstiger det skyddade beloppet jämkas 50 % med arbetslöshetsförmånen.
Arbetslöshetskassornas Samorganisation och Folkpensionsanstalten har en räknare på sin webbplats som kan användas för att räkna ut hur inkomster påverkar arbetslöshetsförmåner.
Bakgrund
Aktiveringsmodellen för utkomstskyddet för arbetslösa är en del av regeringens spetsprojekt för sysselsättning och konkurrenskraft. Den regeringsproposition som regeringen nu överlämnar grundar sig på en modell som beretts av en arbetsgrupp under ledning av statssekreterare Martti Hetemäki vid finansministeriet och som sammanträdde under hösten 2016.
I korthet
Att bibehålla nivån på arbetslöshetsförmånen förutsätter att en person är i lönearbete, får inkomst i företagsverksamhet eller deltar i sysselsättningsfrämjande service. En helt och hållet arbetslös person, som inte heller deltar i sysselsättningsfrämjande service, får i fortsättningen sin arbetslöshetsförmån nedsatt med 4,65 procent.
Målsättningen med ändringen är att öka sysselsättningen genom att sporra mottagare av arbetslöshetsförmån till att vara aktiva och ta egna initiativ när de söker arbete under hela arbetslöshetsperioden.
När arbetslösheten riskerar att förlängas. Under de första 65 dagarna betalas arbetslöshetsförmånen till normalt belopp. Aktiviteten hos mottagaren av arbetslöshetsförmånen följs upp för första gången under denna period. Om det under perioden finns lönearbete i tillräcklig omfattning, betalas förmånen även för de följande 65 dagarna till normalt belopp. Om det saknas aktivitet under perioden, sänks förmånen med 4,65 procent för de följande 65 utbetalningsdagarna. Aktiviteten följs upp för första gången från och med den 1 januari 2018.
Aktiveringsmodellen gäller inte mottagare av arbetslöshetsförmån som får en annan förmån på grund av arbetsoförmåga eller skada. Den gäller inte heller närstående- eller familjevårdare eller mottagare av arbetslöshetsförmån som har en anhängig ansökan om invalidpension. |
Ytterligare information
Marjaana Maisonlahti, konsultativ tjänsteman, tfn 02951 63288, [email protected]