Hoppa till innehåll

Utlysningen av ESF-finansiering för projekt för främjande av jämställdhet börjar i juli

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 20.6.2024 11.32 | Publicerad på svenska 27.6.2024 kl. 11.41
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet och närings-, trafik- och miljöcentralen i Tavastland utlyser finansiering ur Europeiska socialfonden (ESF+) med fokus på främjandet av jämställdhet. Det utlyses sammanlagt 5,5 miljoner euro i finansiering. Ansökningsomgången börjar den 1 juli 2024.

Utlysningen är en del av strukturfondprogrammet Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027 i verksamhetslinje 4 Ett sysselsättande, kompetent och inkluderande Finland i  (ESF+) och i dess nationella tema Främjande av likabehandling och jämställdhet, bekämpning av utsatthet, där syftet är att stärka verksamhetsmöjligheterna och delaktigheten för de mest utsatta befolkningsgrupperna och att utveckla tjänsterna för dem.    

Enligt utlysningen riktar sig finansieringen till projekt som har landsomfattande effekt och kan skalas upp i stor omfattning. Genom den landsomfattande utvecklingsverksamheten strävar man efter att hitta nya sätt för att beakta jämställdheten, att säkerställa att de nya metoderna kan förankras och integreras i så stor utsträckning som möjligt och att skapa arbetsverktyg som kan användas i alla regioner.  

Projekten kan innefatta många olika teman 

De projekt som finansieras kan gälla många olika teman eller målgrupper som främjar jämställdheten, eller projekt som främjar jämställdhetsperspektivet och ökar kunskapen och kunnandet i fråga om jämställdheten. Finansieringen ska i regel täcka 75 procent av de totala projektkostnaderna. 

Finansiering beviljas för  

  • projekt som utvecklar samordningen och innehållen i tjänsterna för kvinnor som utsatts för våld och för offer för våld i nära relationer, i synnerhet i anknytning till reformen av social- och hälsovården och i välfärdsområdenas verksamhet 
  • projekt som särskilt gäller hur kunder kan nås i exceptionella situationer (t.ex. covid-19-pandemin) och de grupper som är särskilt sårbara 
  • projekt som ökar medvetenheten om könsmångfald och specialbehov bland de yrkesverksamma inom social- och hälsovården (i synnerhet i anknytning till reformen av social- och hälsovården och välfärdsområdesreformen) 
  • projekt som särskilt beaktar hbtqi-unga  
  • projekt som utvecklar kompetensen i fråga om jämställdhet och jämlikhet inom social- och hälsovården och i de servicestrukturer som nu reformeras, med syftet att bättre klara de utmaningar i samhället som gäller jämställdheten och jämlikheten 
  • projekt som utvecklar nya metoder för handledning och annan service som beaktar jämställdheten, med beaktande av eventuella könsrelaterade faktorer som ökar risken för marginalisering 
  • projekt som utvecklar uppföljningen av diskriminering så att den innefattar könsperspektivet  

Ansökan

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Tavastland förmedlar finansieringen. Ansökningarna ska lämnas in via EURA2021 - det digitala systemet för hantering av EU:s fonder för regional- och strukturpolitik. Utlysningen och ansökningsomgången i tjänsten EURA2021 inleds den 1 juli.  Ansökningstiden går ut den 30 september 2024.

Mer information

Allmänna frågor om utlysningen och ansökan i EURA2021-systemet:
Juulia Hutri, finansieringsexpert, närings-, trafik- och miljöcentralen i Tavastland
([email protected], 0295 025139)

Frågor om innehållet i temat gällande främjande av likabehandling och jämställdhet, bekämpning av utsatthet:
Julia Silverio, sakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected], 0295 163 154 (till 30.06.2024)
Annamari Asikainen, specialsakkunnig (jämställdhet och jämlikhet), social- och hälsovårdsministeriet (från 1.7.2024)
([email protected], 0295 163 232)