Hoppa till innehåll

Utredning om metoder för att öka nativiteten

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 9.15 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 16.08
Pressmeddelande
Kuvituskuva

Forskningsprofessor Anna Rotkirch har på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet genomfört en utredning för att kartlägga de faktorer som påverkar nativiteten och eventuella metoder som stöder viljan och möjligheterna att skaffa barn.

Befolkningsförbundets forskningsprofessor Anna Rotkirch beskriver i sin utredning de orsaker som i dag ligger bakom den sjunkande nativiteten och ger tjugo förslag om hur man kan stödja möjligheten att skaffa önskat antal barn.  

I utredningen behandlas bland annat vilken betydelse hälsopolitiken, utbildningspolitiken och utbudet på tjänster har för nativiteten. Åtgärdsförslagen handlar bland annat om hur man kan påverka i vilket skede av livet barn skaffas, hur man informerar om fertilitet, hur man kan stödja livshanteringen i vardagen och parrelationer och vilka tjänster och förmåner man borde erbjuda barnfamiljer.  

Att nativiteten har fortsatt sjunka redan länge är enligt utredningen inte ett aktuellt problem bara i Finland, utan i hela Europa och den övriga världen. Befolkningen åldras och den arbetsföra andelen av befolkningen minskar. I Finland är skillnaden mellan det barnantal som önskas och antalet barn som föds stor.  

”Finlands familjepolitik är känd för att stödja både välfärden och nativiteten bra, och det här är fortfarande viktigt. I nuläget beror den sjunkande nativiteten dock i första hand på att antalet förstfödda har minskat och antalet barnlösa har ökat. Därför krävs det också politiska åtgärder för att stödja familjebildningen”, säger Rotkirch. 

Regeringen vill ha ett barnvänligare samhälle

Regeringens mål är att främja ett mera barn- och familjevänligt samhälle och finna lösningar som har en positiv inverkan på nativiteten. I juni tillsatte ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen en arbetsgrupp för att bereda ett befolkningspolitiskt program. Arbetsgruppen ska utreda vilka åtgärder som behövs på kort och lång sikt för att uppnå det önskade barnantalet och öka nativiteten.

Som kunskapsunderlag för arbetsgruppens arbete används bland annat Anna Rotkirchs utredning. Arbetsgruppen kommer också att höra experter och intressegrupper. Avsikten är att programmet ska bli klart före halvtidsöversynen sommaren 2025.

”Nativiteten har sjunkit till en historiskt sett låg nivå under de senaste åren. Regeringen bereder ett befolkningspolitiskt program för att vi ska finna lösningar som kan öka nativiteten och stödja människors önskan om att skaffa barn. Vi inser att de politiska möjligheterna att påverka är begränsade eftersom det är fråga om en privatsak, men de förslag som ges i utredningen behövs för att kunna konkretisera diskussionen om nativiteten. Vi behöver mera kunskap om detta, även om det redan vidtas konkreta åtgärder. Regeringen överlämnade i dag förslaget om att Fpa-ersättningarna för assisterad befruktning ska återinföras och höjas”, säger Grahn-Laasonen.  

Arbetsgruppen består av representanter från social- och hälsovårdsministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, finansministeriet och statsrådets kansli. I arbetsgruppen deltar dessutom representanter för Institutet för hälsa och välfärd, Arbetshälsoinstitutet, Pensionsskyddscentralen, FPA och Statistikcentralen. Ordförande för arbetsgruppen är avdelningschef Liisa Siika-aho från social- och hälsovårdsministeriet.

Mer information: 

Anna Rotkirch, forskningsprofessor, tfn 040 776 3086, [email protected]
Liisa Siika-aho, avdelningschef, tfn 0 295 163 085, [email protected]
Päivi Yli-Pietilä, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 228, [email protected]
Sakari Rokkanen, specialmedarbetare, tfn 0295 163 560, [email protected]