Hoppa till innehåll

Välfärdsområdena är skyldiga att sörja för fortbildningen för sin social- och hälsovårdspersonal 

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 22.3.2024 13.00
Pressmeddelande
Kuvituskuva.

Social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat en förordning med syftet att sörja för att fortbildningen för social- och hälsovårdspersonalen är planenlig och av hög kvalitet. Förordningen träder i kraft den 1 april 2024.  Förordningen innehåller bestämmelser om förutsättningarna för kvaliteten på fortbildningen och om fortbildningens omfattning och utvärderingen och uppföljningen av den.

 Välfärdsområdena ska följa hur social- och hälsovårdspersonalen i dess område utvecklas yrkesmässigt, inklusive anställda hos de privata tjänsteproducenter som välfärdsområdet köper tjänster av, och se till att personalen i tillräcklig utsträckning deltar i fortbildning inom sin egen bransch.

En tillräcklig fortbildning ger social- och hälsovården bättre förutsättningar att tillgodose social- och hälsovårdens ständigt föränderliga behov och att säkerställa patientsäkerheten inom social- och hälsovårdstjänsterna och tjänsternas verkningsfullhet.  

Fortbildningen stöder dessutom utvecklandet av uppgiftsstrukturerna och arbetsfördelningen i fråga om social- och hälsovårdspersonalen. Förordningen hänför sig till det pågående programmet för ett gott arbete, där syftet är att säkerställa att personalen räcker till och att det finns tillgång till arbetskraft. 

Mer information

Henna Vidén, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 431, [email protected]
Sonja Jantunen, regeringssekreterare, tfn 0295 163 366, [email protected]