Hoppa till innehåll

Ändringar i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 13.6.2024 13.33 | Publicerad på svenska 25.6.2024 kl. 16.12
Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM.

Republikens president stadfäste den 13 juni 2024 ändringarna i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation. Ändringarna gäller två lagar, men i praktiken påverkar de giltighetstiden för vissa bestämmelser i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation. Ändringarna träder i kraft före utgången av giltighetstiden för de nuvarande bestämmelserna i slutet av juni och i början av juli 2024.

Bestämmelserna, som handlar om radiokommunikationens konfidentialitet och ett partiellt förbud mot marknadsföring av mobiltelefonabonnemang per telefon i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation, kommer att ändras så att de gäller tills vidare.

Syftet med ändringarna är att bevara möjligheten till statistisk behandling av förmedlingsuppgifter så att skyddet för privatlivet och personuppgifter eller skyddet av förtroliga meddelanden inte äventyras. Samtidigt strävar man efter att skydda konsumenterna från marknadsstörningar inom telefonmarknadsföringen. Marknadsstörningarna kan uppkomma vid marknadsföring av nya mobilabonnemang och vid byte av operatör. 

Dessutom fogas tillsynen över förordningen om allmänna mobilnät i EU (den så kallade roamingförordningen) och förordningen om den inre marknaden för elektronisk kommunikation till Transport- och kommunikationsverket Traficoms uppgifter.

Vad händer härnäst?

Lagändringarna träder i kraft i slutet av juni och i början av juli 2024. Bestämmelsen som gäller Transport- och kommunikationsverket Traficoms tillsynsuppgifter är i kraft fram till den 30 juni 2032.

Den regeringsproposition som omfattade förslagen var på remiss under tiden 21.2–15.3.2024. Man beslöt att den mer omfattande propositionen på remiss skulle delas upp i två olika i den fortsatta beredningen, för att göra riksdagsbehandlingen smidigare. I denna första proposition togs de tidsramsmässigt mest brådskande ändringsförslagen in. Det andra ändringsförslaget som anknyter till samma lag kommer att stadfästas senare under sommaren 2024.

Ytterligare information:

Hanna Laurila, regeringsråd, [email protected], tfn 0295 342 025