Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp ska främja det nationella 6G-samarbetet och Finlands ställning som föregångare i mobiltelenät

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 22.8.2024 14.57 | Publicerad på svenska 27.8.2024 kl. 12.39
Pressmeddelande
Bild: Tuomas Uusheimo, Keksi/LVM

En arbetsgrupp som tillsatts av kommunikationsministeriet har inlett sitt arbete för att främja 6G-kommunikationsteknik. Arbetsgruppen har som mål att bereda en nationell 6G-färdplan för Finland och främja samarbete och informationsutbyte inom nästa generations trådlösa nätteknik. I arbetsgruppen ingår företrädare för centrala aktörer inom statsförvaltningen och intressegrupper inom forsknings- och företagsområdet.

Finland är ett föregångsland i fråga om mobiltelenät. Målet är att vara ett av världens ledande länder inom utveckling och användning av nästa generations mobila nät.

Arbetsgruppen stöder Finlands internationella 6G-påverkansarbete. Arbetsgruppen bereder också vid behov Finlands ståndpunkter i aktuella frågor som behandlas i olika internationella forum. Avsikten är bland annat att kartlägga och sammanställa Finlands mål i fråga om de radiofrekvenser som nästa generations mobilkommunikationsteknik behöver. Som en del av färdplanen kommer säkerställandet av nätsäkerheten i 6G-omställningen ses över samt frågor som gäller funktionssäkerhet och interoperabilitet. När det gäller säkerhetsfrågor samordnas arbetet med arbetet i delegationen för nätsäkerhet.

Ordförande för arbetsgruppen är avdelningschef Sabina Lindström från kommunikationsministeriet och vice ordförande avdelningschef Laura Eiro från kommunikationsministeriet.

I arbetsgruppen ingår också företrädare för undervisnings- och kulturministeriet, arbets- och näringsministeriet, utrikesministeriet, statens cybersäkerhetsdirektörs byrå, Transport- och kommunikationsverket Traficom, Trafikledsverket, Business Finland, VTT, Nokia, FiCom, DNA, Telia, Elisa, Teknologiateollisuus, Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Uleåborgs universitet och Tammerfors universitet.

Vad händer härnäst?

Arbetsgruppens mandat löper ut den 31 maj 2025.

Mer information:

Mirka Meres-Wuori, kommunikationsråd, tfn 0295 342 061, [email protected]

Kaisa Kopra, ledande sakkunnig, tfn 0295 342 066, [email protected]