Hoppa till innehåll

Centrum för rymdlägesbild inrättas i Finland

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.49 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 14.07
Pressmeddelande
Liikenne, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne katsoo kameraan
Kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne (Bild: Fanni Uusitalo/Statsrådets kansli)

Regeringen föreslår finansiering för inrättandet av ett centrum för rymdlägesbild. Finansiering föreslås för kommunikationsministeriets, försvarsministeriets och jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområden. Kommunikationsministeriets andel av finansieringen är 411 000 euro. 

Propositionen om en tredje tilläggsbudget för 2024 överlämnades till riksdagen den 10 oktober 2024.

– Inrättandet av ett centrum för rymdlägesbild är ett viktigt steg med tanke på Finlands övergripande säkerhet. Många viktiga tjänster i vårt samhälle stöder sig på satellitsystem och det måste säkerställas att de kan fungera störningsfritt. Kommunikationsministeriet har hela regeringsperioden starkt förespråkat att det ska inrättas ett centrum för rymdlägesbild och vi är mycket nöjda med att vi nu kunde fatta beslutet tillsammans. Även här arbetar regeringen med fokus på finländarnas säkerhet. Centrumet för rymdlägesbild kommer till verklig nytta, konstaterar kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne.

Tanken är att centrumet ska skapa en rymdlägesbild genom samarbete med Finlands internationella partnerländer och i nära samarbete med organisationer som ansvarar för internationell rymdövervakning. Avsikten är att centrumet för rymdlägesbild ska ta fram och dela med sig av lägesinformation till försvarsmakten, övriga myndigheter och företag som är kritiska med tanke på försörjningsberedskapen samt universitet och forskningsinstitut.

Centrumet ska vara uppdelat på flera verksamhetsställen

De operativa funktionerna vid det nationella centrumet för rymdlägesbild ska byggas upp i anslutning till befintliga organisationer. En civil ledningscentral ska inrättas i anslutning till Meteorologiska institutet och en militär ledningscentral i anslutning till försvarsmakten. Lantmäteriverket kommer att stödja båda ledningscentralernas verksamhet genom att ta fram en nationell rymdlägesbild åt dem med hjälp av de observationssystem för den jordnära rymden som verket förvaltar.

Inrättandet av ett centrum för rymdlägesbild förutsätter att lagen om Meteorologiska institutet och lagen om försvarsmakten ändras. Regeringen lämnade den 10 oktober 2024 en proposition till riksdagen med förslag till ändring av dessa lagar. I och med lagstiftningsändringarna kan inrättandet av ett centrum för rymdlägesbild inledas i december 2024. 

Mer information

Taruanne Lindevall, specialsakkunnig, tfn 0295 342 256, [email protected] 

Kaisa Laitinen, enhetsdirektör 0295 342 608, [email protected] 

 

Den nya erans utrikes- och säkerhetspolitik Orpos regeringsprogram