Hoppa till innehåll

Europeisk tids- och geodatatjänst ska stöda Finlands säkerhet

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 24.6.2024 11.21 | Publicerad på svenska 27.6.2024 kl. 8.47
Pressmeddelande
Satelliitti pilvien yllä avaruudessa.
Satellit ovanför molnen. (Bild: Shutterstock)

Det nationella ibruktagandet av den offentliga reglerade tjänsten för det europeiska satellitsystemet Galileo (Public Regulated Service, PRS) fortsätter. Tjänsten producerar säker och störningsfri tidsinformation och geografisk information för EU:s medlemsstater.

Finanspolitiska ministerutskottet fastställde hösten 2020 på framställning av kommunikationsministeriet att Finland nationellt ska ta i bruk PRS-tjänsten för EU:s satellitsystem Galileo. Våren 2024 preciserade EU utbudet av tjänster inom Galileo-systemet. Det nationella ibruktagandet av PRS-tjänsten fortsätter nu med beaktande av EU:s preciseringar.

Syftet med Galileos PRS-tjänst är att från och med 2026 producera verifierad och störningsfri tids- och positionsinformation som bättre klarar interferens och manipulering för olika myndigheter i EU:s medlemsstater och aktörer inom kritisk infrastruktur.

Kommunikationsministeriet har gett det nationella genomförandet av PRS-tjänsten i uppdrag till Transport- och kommunikationsverket Traficom. Transport- och kommunikationsverket har redan beviljats det anslag som behövs för att verkställa tjänsten. Också den lagstiftning som genomförandet förutsätter är i kraft.

Tjänsten förbättrar Finlands säkerhet och försörjningsberedskap

På grund av Finlands geografiska läge är det klokt att ta i bruk PRS-tjänsten genast när den är operativ i EU. PRS-tjänsten kommer att producera betydligt säkrare information än öppna satellitbaserade tjänster för tids- och positionsbestämning.

PRS-tjänsten stöder den övergripande säkerheten och är en del av säkerställandet av Finlands nationella cybersäkerhet. Ibruktagandet av tjänsten har en positiv inverkan också på Finlands försörjningsberedskap genom att de finländska aktörernas beroende av tids- och positionsbestämningssystem utanför Europa minskar.

I Finland planeras PRS-tjänsten användas av inrikesministeriets och social- och hälsovårdsministeriets myndighetsanvändare, försvarsmakten, tullen samt aktörer inom kritisk infrastruktur, såsom teleoperatörer och aktörer inom energi-, finans- och logistikbranschen.

Vad händer härnäst?

Transport- och kommunikationsverket fortsätter med det nationella ibruktagandet av PRS-tjänsten. Målet är att PRS-tjänsten ska tas i bruk stegvis i Finland från och med sommaren 2025.

Mer information:

Kommunikationsministeriet:
Vesa Häyrinen, trafikråd, vesa.hayrinen(a)gov.fi, tfn 0295 342 368

Suvi Lahtikankare, regeringssekreterare, suvi.lahtikankare(a)gov.fi, tfn 0925 342 105

Transport och kommunikationsverket:
Matti Kesäläinen, nationellt ansvarig för PRS-tjänsten, matti.kesalainen(a)gov.fi, tfn 0295 390 647