Hoppa till innehåll

Finland deltar i New York-deklaration om sjökabelsäkerhet

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 27.9.2024 9.00 | Publicerad på svenska 27.9.2024 kl. 9.03
Pressmeddelande
Kaksi suurta merikaapelirullaa, taustalla näkyy laiva ja vesistöä
Bild: Dolores Harvey, Adobe Stock/LVM

Finland har anslutit sig till en multilateral deklaration om sjökabelsäkerhet. I deklarationen kom parterna överens om gemensamma mål och metoder för att stärka säkerheten och motståndskraften hos sjökablar.

Kommunikationsministeriet och utrikesministeriet informerar:

Den gemensamma deklarationen på initiativ av Förenta staterna publicerades i New York i samband med FN:s generalförsamling vid Förenta staternas sidoevenemang den 25 september 2024. Syftet med deklarationen är att uppmuntra staterna att främja skydd av, säkerhet och tillgänglighet hos sjökabelinfrastruktur som är viktig för den digitala ekonomin. Deklarationen är inte rättsligt bindande. 

– Våra samhällen blir alltmer beroende av pålitliga och säkra digitala förbindelser, som garanterar en fri informationsförmedling och stöder tillväxt inom den digitala ekonomin. Initiativet stöder Finlands syfte när det gäller att låta alla medborgare få ta del av dessa förmåner, säger utrikesminister Elina Valtonen.

Finland är bland de första länderna att signera. Även EU och flera likasinnade partnerländer, däribland Kanada, Japan, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Nederländerna, Portugal och Storbritannien, anslöt sig till deklarationen. Länderna som förbundit sig till deklarationen strävar efter att intensifiera samarbetet för att utveckla en tillförlitlig och säker undervattensinfrastruktur. 

– Tryggandet av kritisk infrastruktur är av största vikt för Finland. Därför intensifierar vi samarbetet med likasinnade länder för att stärka säkerheten hos sjökablarna, säger kommunikations- och inrikesminister Lulu Ranne.

Finland understöder en övergripande sjökabelsäkerhetsstrategi

Finland understöder deklarationens övergripande sjökabelsäkerhetsstrategi. I den gemensamma deklarationen betonas till exempel gynnandet av verifierat säkra leverantörer av utrustning i nya projekt, förebyggandet av oavsiktliga och avsiktliga skador, ett nära samarbete mellan den offentliga och privata sektorn samt stärkandet av resiliensen genom alternativa rutter. 

Investeringar i sjökabelförbindelser är centrala med tanke på den globala digitala ekonomin och säkerheten. De stöder också en tätare koppling av utvecklingsländerna till världsekonomin. Deklarationen och Förenta staternas sidoevenemang hänför sig också till FN:s mål om att betona utvecklingen av digital infrastruktur i hela världen. 

Sjökablarna och tryggandet av de nordliga förbindelserna hör till Finlands prioriteringar. Finland har betonat vikten av nya nordliga transatlantiska förbindelser och planerat att skapa en direkt förbindelse mellan Europa och Asien via en arktisk sjökabelförbindelse. Det finländska företaget Cinia planerar att genomföra projektet Far North Fiber, som skulle skapa en direkt förbindelse från Europa, via Alaska till Asien längs den arktiska nordvästpassagen.

Vad händer nu? 

Finland deltar aktivt i projekt och initiativ som påskyndar sjökabelsäkerheten och nya investeringar i EU, Nato och genom bilateralt och multilateralt samarbete. I synnerhet Förenta staterna är en central partner för Finland inom utrikespolitiken för teknologi. Den nu utarbetade multilaterala gemensamma New York-deklarationen kompletterar dessa former av internationellt samarbete. 

Finland främjar också nationellt säkerheten i fråga om sjökablar och kritisk kommunikationsinfrastruktur.

Mer information:

Kaisa Kopra, ledande sakkunnig, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 066, [email protected]

Krista Widerholm, specialsakkunnig, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 113, [email protected]

Aki Enkenberg, ledande specialsakkunnig, utrikesministeriet, tfn 0295 350 533, [email protected]