Hoppa till innehåll

Lagstiftningsprojekt för genomförande av EU:s rättsakt om gigabitinfrastruktur inleds – målet är att påskynda ibruktagandet av snabba förbindelser

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 12.9.2024 10.30 | Publicerad på svenska 12.9.2024 kl. 12.59
Pressmeddelande
Ilmakuvan etualalla viestintämasto ja taustalla taajamaa
Bild: Tuomas Uusheimo, Keksi/LVM

Europeiska unionen utfärdade i april 2024 en förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av elektroniska kommunikationsnät på gigabitnivå. Kommunikationsministeriet fattade den 11 september 2024 ett beslut om ett författningsprojekt och inleder nu beredningen av lagändringar.

Förordningen om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av gigabitnät för elektronisk kommunikation, det vill säga den så kallade gigabitinfrastrukturrättsakten, omfattar metoder som underlättar gemensamt utnyttjande och byggande, såsom inrättande av en central informationspunkt och ändringar i tillståndsprocessen. Via en central informationspunkt kan man till exempel elektroniskt ansöka om tillstånd och ledningsrätter i fråga om byggande av fysisk nätinfrastruktur. I lagstiftningsprojektet genomförs skyldigheterna enligt EU-förordningen genom att lagen om sambyggnad och samutnyttjande av nätinfrastruktur ändras.

Europeiska unionen har som mål att alla EU-regioner ska ha förbindelser på en gigabit före 2030. Gigabitinfrastrukturrättsakten påskyndar byggandet av nät med mycket hög kapacitet. 

Vad händer nu?

Kommunikationsministeriet inleder i samarbete med berörda intressegrupper beredningen av de lagändringar som behövs. Under beredningen ordnas en remissbehandling. Avsikten är att regeringens proposition ska överlämnas till riksdagen våren 2025.

Förpliktelserna i förordningen tillämpas i huvudsak från och med oktober 2025.

Mer information:

Sofia Lindbäck, specialsakkunnig, tfn 0295 342 165, [email protected] 

Iida Huhtanen, regeringsråd, tfn 0295 342 613, [email protected]