Hoppa till innehåll

Ministerarbetsgrupp fastställde riktlinjer för lämnandet av färdplan till kommissionen inom programmet EU:s digitala decennium

finansministerietkommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 21.11.2024 11.48 | Publicerad på svenska 22.11.2024 kl. 11.38
Pressmeddelande
Ministerarbetsgruppen för samhällsförnyelse (Bild: Statsrådets kansli)

Ministerarbetsgruppen förordade vid sitt möte den 19 november 2024 att en uppdatering av färdplanen inom programmet EU:s digitala decennium 2030 ska sändas till Europeiska kommissionen. Ministerarbetsgruppen beslutade dessutom vid sitt möte om en ny bedömning av öppenheten i fråga om information om kritisk infrastruktur. Ministerarbetsgruppen diskuterade också lagstiftningen om reformen av statens regionförvaltning.

I EU:s politiska program för det digitala decenniet fastställs gemensamma mål för digitaliseringen och dataekonomin fram till 2030. Målen kan sammanfattas i fyra delområden: en digitalt kompetent befolkning och högt utbildade yrkespersoner inom den digitala sektorn, säkra och hållbara digitala infrastrukturer, digitalisering av företag och digitalisering av offentliga tjänster. Syftet är att alla i EU ska kunna utnyttja digitaliseringen så bra som möjligt.

Programmet ålägger medlemsstaterna att utarbeta egna nationella färdplaner för att uppnå målen och att regelbundet uppdatera dem. Kommissionen publicerar årligen en lägesrapport om det digitala decenniet, där den bedömer medlemsländernas framsteg när det gäller att utnyttja digitaliseringen och ger åtgärdsrekommendationer på basis av bland annat de nationella färdplanerna.

Den färdplan som Finland utarbetade 2023 har uppdaterats med beaktande av kommissionens rekommendationer. De mål Finland uppställt är i huvudsak antingen överensstämmande med eller ambitiösare än EU:s gemensamma mål. Den uppdaterade planen ska lämnas till kommissionen senast den 2 december 2024.

Bedömningen av öppenheten i fråga om information om kritisk infrastruktur effektiviseras 

Ministrarna fastställde riktlinjer för en översyn av öppenheten i fråga om information om kritisk infrastruktur. Vid finansministeriet bereds ett projekt som gäller riskerna med öppen information om kritisk infrastruktur och behoven att ändra lagstiftningen. I fortsättningen kan den offentliga förvaltningen effektivare än för närvarande bedöma vilka risker som är förknippade med att dela öppen information om kritisk infrastruktur. 

Ministerarbetsgruppen diskuterade vid sitt möte också lagstiftningen om reformen av statens regionförvaltning. I reformen av statens regionförvaltning inrättas ett riksomfattande Tillstånds- och tillsynsverket samt tio regionala livskraftscentraler. Reformen gör statens tillstånds-, tillsyns- och styrprocesser smidigare och enhetligare på riksnivå. 

Avsikten är att regeringens proposition om lagstiftning om reformen av statens regionförvaltning ska lämnas till riksdagen i början av 2025. De nya ämbetsverken inleder sin verksamhet vid ingången av år 2026. Inrättandet av ett tillstånds- och tillsynsverk och livskraftscentralerna framskrider i separata genomförandeprojekt.

Mer information: 

Maaria Wallin, minister Rannes specialmedarbetare, tfn 0295 342 236, [email protected] 
Minna Kurki, minister Ikonens specialmedarbetare, tfn 050 437 2718, [email protected] 
Laura Eiro, generalsekreterare för ministergruppen, avdelningschef, kommunikationsministeriet, tfn 0295 342 166,  [email protected] 
Jarkko Levasma, generalsekreterare för ministergruppen, IKT-direktör, finansministeriet, tfn 0295 530 117,  [email protected]