Hoppa till innehåll

Säkerhetsmyndigheterna lyckades väl i nationell cyberövning

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 7.10.2024 8.00 | Publicerad på svenska 8.10.2024 kl. 10.45
Pressmeddelande
Bild: Mika Pakarinen, Keksi/LVM.

Säkerhetsmyndigheternas cyberkompetens fick beröm av en cybersamordningsgrupp på statsrådsnivå som deltog i den nationella cybersäkerhetsövningen (KYHA) under ledning av statens cybersäkerhetsdirektör Rauli Paananen i september.

Antalet av och nivån på hot mot cybersäkerheten ökar årligen, men samtidigt ökar också myndigheternas kompetens. Säkerhetsmyndigheterna fick visa sin cyberförmåga vid den årliga nationella cyberövning som ordnas av Jyväskylä yrkeshögskola (Jamk).

– På basis av den nationella cyberövningen som ordnades i september är säkerhetsmyndigheternas cybersäkerhetskompetens utmärkt. Man lyckades effektivt avvärja och identifiera sådana komplicerade hotbilder som berör flera aktörer, säger Tero Kokkonen, direktör för IT-institutet på Jyväskylä yrkeshögskola.

Bemötandet av cyberhot kräver mångsidig kompetens

För att kunna bemöta cyberhot krävs det allt mer kunnande när angreppssätten blir mångsidigare och ändrar form. I kombination med det tekniska hotet följer ofta påverkan på medborgarna.

– Cyberattacker är allt oftare förenade med informationspåverkan. Då stannar angreppet inte enbart vid teknisk nivå, utan man försöker dessutom påverka angreppsobjektet på något annat sätt. Man kan till exempel försöka påverka människors åsikter och på så sätt framhäva cyberattackers konsekvenser eller öka medvetenheten om dem, berättar Marko Vatanen, ledande sakkunnig vid Jyväskylä yrkeshögskola.

– Tack vare den RGCE-övningsmiljö som använts vid övningarna kan också dessa mer funktionella element fogas till de nationella cyberövningarna, och på så sätt kan praktikkompetensen utvecklas på ett övergripande sätt, fortsätter Vatanen.

Nationella cyberövningar erbjuder grund för samarbete över organisationsgränser

Nationella cyberövningar ordnas fyra gånger om året i olika sammansättningar. I säkerhetsmyndigheternas nationella övning deltog också en cybersamordningsgrupp på statsrådsnivå.

– Samarbete över organisationsgränser blir allt viktigare för varje år när det ömsesidiga beroendet mellan de informations- och kommunikationstekniska miljöer som myndigheter och andra aktörer använder ökar och blir alltmer komplicerat. En god cybersäkerhet förutsätter en sömlös koppling mellan tekniskt informationssäkerhetsarbete, lägesbild och ledning, säger statens cybersäkerhetsdirektör Rauli Paananen.

– Kompetensen utvecklas och utvidgas från övning till övning, och i fråga om nivån på deltagarna denna gång väckte den nationella kompetensen genuin stolthet på cyberhåll, fortsätter Paananen.

De nationella cyberövningarna möjliggörs av kommunikationsministeriet och i genomförandet deltar också Säkerhetskommittén. För genomförandet av övningarna svarar forsknings-, utvecklings- och utbildningscentret JYVSECTEC (Jyväskylä Security Technology) vid Jyväskylä yrkeshögskolas IT-institut.

Mer information: 

Rauli Paananen, statens cybersäkerhetsdirektör, [email protected], tfn 0295 342 212
Tero Kokkonen, direktör, IT-institutet, Jyväskylä yrkeshögskola, [email protected], tfn 050 4385 317